Диляна Гайтанджиева: Кадрите по телевизията са много по-различни от действителността

Разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева написа емоционална публикация в социалната мрежа Фейсбук за срещата ѝ очи в очи с истинското лице на войната в Ивицата Газа през 2012 г., когато снима документалният филм за палестинско-израелския конфликт „Войната на ракетите“.

Ето и цялата ѝ публикация:

През 2012 г. за първи път видях какво значи война, не по телевизията. Снимах документален филм в Газа заедно с д-р Мохд Абуаси и оператора Николай Куманов. Срещнахме се и взехме интервюта с „Бригадите на Касам“, военното крило на „Хамас“, и „Ислямски джихад“, определяни от Израел, САЩ и Европейския съюз за терористи.

Това, което гледаме по телевизията, е много по-различно от това, което видях на място. Видях убити бебета, смърт и разрушения в жилищни квартали. Видях деца, чиито тела бяха изгорели, когато върху къщите им са паднали бомби с бял фосфор, които палестинците наричат фосфорен дъжд. Тогава се затворих в колата и за първи път като журналист се сринах, и плаках много. Смъртта беше навсякъде и във всичко.

След посещението ми в Газа реших да стана военен кореспондент, защото вярвах, че ако аз и другите репортери не показваме истинското лице на войната, как светът ще знае истината. Вярвах, че журналистите сме сила, която може да помогне войната да спре. Вярвах, че журналистиката може да спасява човешки животи. 11 г. по-късно продължавам да вярвам в същото.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече