Макрон обясни – европейските страни първо били твърде колебливи, но после се съгласили с него за Украйна

от Лазар Лазаров
Емануел Макрон

Много страни от Европейския съюз (ЕС) приеха и се съгласиха с позицията на Франция за изпращане на сили в Украйна. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за британския вестник The Economis., предаде Lenta.ru.

„Много страни заявиха, че разбират нашия подход, съгласни са с нашата позиция и че тя е правилна“, отбеляза той.

Френският лидер призна, че европейските страни са били „твърде колебливи“ при определянето на границите на помощта за Украйна. Освен това, според Макрон, авторитетът на Европа зависи от успеха на Украйна в конфликта с Русия.

По думите на френския лидер целта на ЕС е „да гарантира, че Русия никога няма да може да победи в Украйна“. Освен това европейският политик заяви, че „оцеляването на континента е заложено на карта“, така че Европа трябва да предостави на Киев средства за възпиране на руската армия.

Имам ясна стратегическа цел: Русия не може да победи Украйна. Ако Русия победи в Украйна, няма да има сигурност в Европа. Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук? Каква сигурност ще имат другите съседни страни – Молдова, Румъния, Полша, Литва и други?“ – коментира държавният глава.

Френският президент припомни, че страната му е извършила военни интервенции през последните години по искане на суверенни държави. Например около пет хиляди френски войници бяха разположени в района на Сахел. Макрон отбеляза, че ако подобно искане дойде от Украйна, Франция ще разгледа въпроса.

Ако руснаците бяха пробили фронтовата линия, ако имаше искане от страна на Украйна (каквото днес няма), с право щяхме да си зададем този въпрос. Затова смятам, че да изключим това a priori означава да не научим уроците от последните две години“, обясни Макрон, като припомни, че европейските лидери са изключили възможността да снабдяват Украйна със самолети и ракети, но по-късно са се отказали от съмненията си и са предоставили необходимите оръжия на Киев.

Критично припомня, че по-рано Макрон заяви, че Европа трябва да бъде готова да изгради отношения с Русия след края на войната в Украйна.  На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на френския президент, като заяви, че Русия и Европа ще трябва да изградят отношенията си на нови основи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!