Тайно изследване на Алфа Рисърч: ГЕРБ са първи, ПП чак пети…

Ако изборите бяха днес и „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП) се явяват отделно, дясното обединение би имало минимална преднина пред партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това показва неоповестено изследване на „Алфа Рисърч“, публикувано от Клуб Z, цитирано от ЕпицентърБГ.

Вероятно проучването е правено за вътрешнопартийна употреба и затова не е разгласено, коментират от информационния сайт.

Първа политическа сила с 23,1 процента от твърдо гласуващите отново би била ГЕРБ.

„Възраждане“ ще е втора в парламента – 12,5%, но в случай, че ПП и ДБ се явят заедно – второто място отново ще е тяхно. Третото остава за БСП – 9,5%. 

Изследването показва, че при отделно явяване ДБ би събрала 9,6% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, а ПП – 9,4 на сто.

Следва ДПС – 7,7 на сто, а в парламента отново би намерила място и „Има такъв народ“ (ИТН) – 5,3 процента.

Изследването е проведено по поръчка на една от политическите партии, които участват в управлението, през първата половина на януари, като реално работата на терен е обхванала едновременно периода преди избухването на имотния скандал „Чаталджа“, в който бяха замесени Асен Василев и Даниел Лорер, и седмицата след разгръщането му.

Бойко Борисов остава първи по одобрение сред политическите лидери на т.нар. (не)коалиция. Той получава 22,6 на сто от положителния вот на избирателите, а отрицателно отношение изразяват 50,4 процента от анкетираните.

Както и при партийните предпочитания, второто място сред лидерите е за Христо Иванов, а не за съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Иванов получава доверието на 14,9 процента от избирателите, а отрицателното отношение към него е най-ниското – 47 на сто.

Одобрението към Асен Василев е 13,4 на сто, неодобрението – 57,4%.

Положително отношение към Кирил Петков изразяват 12,3 процента от избирателите, не го харесват 60,4 на сто.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!