Нинова: Сглобката е вредна. Правят, каквото Пеевски им нареди. Готови сме с мотивите са втория вот на недоверие

Готови сме с мотивите за втория вот на недоверие към кабинета „Денков“, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента. Темата е провал в политиката за национална сигурност и отбрана, посочи тя.

Нинова каза, че днес е разговаряла с другите две партии – „Възраждане“ и „Има такъв народ“, и им предоставят мотивите. Имаме принципното им съгласие, че ще подпишат, каза Нинова. Днес трите партии започваме събирането на подписите, нашите са събрани, добави тя.

След днешния неуспешен първи вот на недоверие към кабинета „Денков“ заради „провал в сектор „Енергетика“, лидерът на БСП коментира, че най-голямото предателство към избирателите в най-новата ни история вече е узаконено с още един акт. „Избирателите на ПП-ДБ вероятно са най-излъгани, но също така и тези на ГЕРБ, защото едните щяха да изчегъртват другите, а накрая задкулисието се прегърна“, каза тя. Събира ги единствено интересът, парите, властта, разпределението на порциите на властта и това ги спаси, разбира се, под вещото ръководство на ДПС, коментира Нинова. „Оттук нататък да не говорят за некоалиция и за сглобка„, посочи тя.

По думите ѝ това е твърда и ясна коалиция, която е вредна за България. Нищо добро не ни чака с такова правителство, смята лидерът на БСП.

За отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от гласуването на вота, Нинова коментира: „Важното е, че Делян Пеевски беше тук. Те правят това, което той им нареди“.

А иначе по-сериозното обяснение – Борисов се опитва да внуши на избирателите на ГЕРБ в предизборната кампания, че няма нищо общо с ПП-ДБ и всички вреди на държавата ги носят само те, каза тя и добави, че всичко, което се случва в държавата, се дължи на гласовете на ГЕРБ.

Попитана дали очаква различен резултат на втория вот на недоверие, тя отговори: „Ще видим“. Темата е сериозна и вие виждате, че в условия на две войни, на несигурност, на мигрантска война има доста аргументи за това, че не се справят със ситуацията, посочи Нинова. По думите ѝ важното е да се чуят аргументите и на едната, и на другата страна.

Не считайте, че заради липса на математически сбор трябва да обезсмислим парламентарната процедура вот на недоверие, така обезсмисляме парламентаризма, каза лидерът на БСП. Според нея, ако се взираме само в математиката, това означава, че една опозиция никога не може да поиска вот на недоверие.

На въпрос за думите на съпредседателя на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, че вотът е израз на предизборна немощ, Нинова отговори: „Кирил да се научи малко на парламентаризъм най-накрая, време му е. Беше министър-председател, сега е депутат“. Тя посочи, че в нормалната парламентарна практика има вот на недоверие и това е право на опозицията.

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!