Oгромна част от армията на Германия минава под командването на НАТО

от Лазар Лазаров

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО до 2025 г. Това заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от ТАСС.

„Сигурността на нашите съюзници е наша сигурност. Следователно до следващата година по-голямата част от Бундесвера ще бъде поставен под командването на НАТО и приблизително 35 000 от тях ще имат двете най-високи нива на готовност, заяви Писториус в програмна реч в университета Джон Хопкинс в САЩ.

„Нашият специален фокус остава върху защитата на нашите съюзници по източния фланг на НАТО. От Далечния север до Балканите, от Балтийско море до Средиземно море, ние отделяме значителни ресурси за гарантиране на сигурността на съюзниците и НАТО като цяло“, подчерта министърът.

Той отбеляза, че Германия увеличава присъствието на Бундесвера на източния фланг на НАТО. В тази връзка Писториус припомни постоянното разполагане на бригада от германските въоръжени сили в Литва. „Това е безпрецедентен случай в германската история“, подчерта министърът. „Заедно с нашите съюзници изпращаме ясен сигнал до (руския президент Владимир) Путин: ако някой руски войник стъпи на съюзническа територия, ние ще защитаваме всеки сантиметър от нея“, категоричен бе ръководителят на германското министерство на отбраната.

На 6 май германският канцлер Олаф Шолц по време на посещение в Латвия заяви, че около 35 хиляди германски военни са готови бързо да окажат подкрепа на съюзниците в случай на извънредна ситуация. Той подчерта, че Бундесверът ще се фокусира върху защитата на Североизточна и Централна Европа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!