Фандъкова забрани шествието в подкрепа на Палестина

Кметът на София Йорданка Фандъкова забрани планираното шествие в подкрепа на Палестина, което трябваше да се проведе този следобед. То беше планирано да тръгне от НДК в 16 ч днес, за което вчера писа КритичноБГ.

По-рано днес Прокуратурата също призова местните власти и МВР да не допускат провеждането на масови мероприятия, които могат да се окажат повод за проповядване на етническа или религиозна омраза.

Прокуратурата ще търси наказателна отговорност за престъпления на етническа основа, съобщиха от държавното обвинение. Почти седмица след ескалацията на конфликта между Хамас и Израел в социалните мрежи зачестяват призивите за радикални действия. Речта на омразата е продикутвана и от религиозни подбуди, в това число радикален ислям, пишат от държавното обвинение.

Отговорност на извършителите на подобни престъпления може да се търси по членовете от Наказателния кодекс за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. В първия случай наказанието е от пет до десет хиляди лева глоба или до четири години затвор. За военно пропагандиране човек може да получи до осем години лишаване от свобода.

Пропалестинските шествия вече бяха забранени и в други европейски столици.

Източник: Евроком

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!