Австралия се готви да изтрие думите „брат“ и „сестра“. Причините

Щатът Нов Южен Уелс в Австралия ще обмисли дали да забрани термините „брат“ и „сестра“ и други полово определящи думи в официалните документи и други публични комуникации, съобщава Daily Mail.

В новината се отбелязва, че в щата бъде актуализиран Законът за борба с дискриминацията от 1977 г., а джендър активисти лобират за промените.

В съобщението се допълва, че заинтересованите страни искат вместо това да се използва  „брат или сестра“, да бъдат заменени с общото – „противоположен пол“.

В репортажа се отбелязва също така, че в рамките на същия ремонт на антидискриминацията феминистките лобистки се опитват да утвърдят само женски зони, услуги и спортове за биологично родени жени и момичета, като да бъде забранено правото на достъп на „транссексуалните мъже“.

Те също така искат да могат законно да обозначават биологично родените мъже само като мъже „независимо от избраната от тях полова идентичност“.

Този ход се предприема, след като парламентът на Южна Австралия реши да спре употребата на „полово специфични“ термини, включително „той“, „тя“, „него“ и „нея“, и вместо тях да се използват „полово неутрални“ местоимения.

През ноември стана ясно, че австралийските сили за отбрана са забранили термина „безпилотен“ (англиската  ‘unmanned, заради корена на думата man – мъж, човек, бел ред.), когато става дума за безпилотни самолети, като част от широкообхватните усилия да направят езика си по-политически коректен.

През 2021 г. и 2022 г. висши офицери оглавиха „джендър неутрален проект“, по време на който проучиха официални военни документи, за да открият области, в които езикът може да бъде променен, за да бъде по-приобщаващ.

Дронът, известен преди това като „безпилотен летателен апарат“ (БЛА), беше преименуван на „без екипаж“, а други разглеждани промени включваха замяната на „човекочасове“ с „щатни часове“ и „той/тя“ с „те“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!