Нов антирекорд за Джо Байдън. В потъването на икономиката

Администрацията на Байдън реализира най-големия бюджетен дефицит за ноември в историята на САЩ. И постигна това дори при 9% увеличение на държавните приходи, пише ZeroHedge.

Според месечния отчет на Министерството на финансите бюджетният дефицит за ноември възлиза на 314,01 млрд. долара, което е с 26% повече от дефицита през ноември 2022 г.

Само два месеца след началото на финансовата 2024 г. федералното правителство е натрупало 380,58 млрд. долара на червено. Това следва третия по големина годишен бюджетен дефицит в историята. Правителството на САЩ е получило приходи в размер на 274,83 млрд. Това е повече в сравнение с 252,11 млрд. долара през ноември 2022 г., като по този начин се пречупва тенденцията за общо намаляване на държавните приходи.

През фискалната 2022 г. федералното правителство се радваше на извънредни приходи. Според анализ на Данъчната фондация на данни на Бюджетната служба на Конгреса събраните федерални данъци са се увеличили с 21%. Данъчните постъпления също така достигнаха многогодишен връх от 19,6% като дял от БВП. Но анализаторите на Бюджетната служба на Конгреса предупредиха тогава, че това няма да продължи дълго. И ето, че точно това се случи. През фискалната 2023 г. държавните приходи намаляха с 9,3%.

Данъчните приходи на правителството ще намаляват още по-бързо, тъй като икономиката навлиза в рецесия. Но истинският проблем е в разходната част на бюджета.

През ноември администрацията на Байдън профука 588,84 млрд. долара, което е с 18% повече в сравнение с ноември 2022 г. Това доведе до увеличаване на общите разходи до почти 1,06 трилиона долара през първите два месеца на фискалната 2024 г.

Сенатът на САЩ подкрепи рекорден военен бюджет. А за Украйна?

Така се подчертава факта, че основният проблем не е в това, че правителството на САЩ не разполага с достатъчно пари. Основният проблем е, че правителството на САЩ харчи твърде много пари. Въпреки привидното съкращаване на разходите, сделката за тавана на дълга не решава този проблем. Дори и с новия план, разходите ще се увеличат. Независимо от приказките за съкращаване на разходите, федералното правителство постоянно намира нови причини да харчи повече пари. Държавните разходи вече са на исторически високи нива. Това означава, че големите бюджетни дефицити ще продължат и държавният дълг ще се увеличава.

На 15 септември държавният дълг надхвърли 33 трилиона долара. Към 12 декември той възлиза на 33,85 трилиона долара.

Повечето хора изглежда смятат, че прекомерните разходи, нарастващите дефицити и националният дълг нямат значение, но някой е обърнал внимание на това. Миналия месец Moody’s Investor Service понижи перспективата си за държавния кредит на САЩ от „стабилна“ на „негативна“. Това може да е прелюдия към понижаване на кредитния рейтинг на страната от ААА.

Бързото нарастване на държавния дълг се случва в период на рязко повишаване на лихвените проценти. Това е голям проблем за правителство, което разчита предимно на заеми, за да плаща сметките. Правителството на САЩ, което взема заеми и харчи, не може да функционира в среда на високи лихвени проценти.

През ноември чичо Сам похарчи 79,92 млрд. долара под формата на разходи за лихви, за да финансира държавния дълг. Това е повече от националната отбрана (70 млрд. долара) и повече от бюджета за здравеопазване (79 млрд. долара). Единствената категория с по-високи разходи беше социалното осигуряване.

Нетните разходи за лихви, с изключение на вътрешноправителствените трансфери към доверителните фондове, възлизат на 72 млрд. долара, което все още е повече от сумата, похарчена за национална отбрана.

Голяма част от сегашния дълг е финансиран при много ниски лихвени проценти, преди Федералният резерв да започне цикъла на повишаване на лихвите. Всеки месец част от тези нискодоходни книжа имат падеж и трябва да бъдат заменени с облигации с много по-високи лихви. Средният лихвен процент по държавните ценни книжа на стойност 26 трилиона щатски долара в обръщение нарасна до 3,10% през ноември. За сравнение, през ноември 2022 г. средният лихвен процент е бил 2,22%.

Нарастващите лихвени проценти доведоха до над 35% на лихвените плащания като процент от общите данъчни постъпления през фискалната 2023 г. С други думи, правителството вече плаща повече от една трета от данъците, които събира, за лихвени разходи. Изводът е, че лихвените плащания ще продължат бързо да се покачват много повече, освен ако лихвите не спаднат. Така единственият начин за излизане от тази фискална спирала на смъртта е значително намаляване на разходите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!