Осми ден протести. Стара Загора не пада! Прохода на републиката държи!

Протестиращи миньори и енергетици от комплекса „Марица-Изток“ продължават блокадите на магистрала „Тракия“, Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково, съобщи БНР. 

Те са решени да останат на трите места, докато териториалните планове за справедлив преход не бъдат изтеглени от европейските институции.

Вчера премиерът Николай Денков обясни защо плановете за въглищните региони НЕ БИВАЛО да бъдат изтегляни от Брюксел:

Тази дискусия с ЕК трябва да върви успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците. Затова е важно не да стоят на магистралата, а да дойдат, за да влезем в дълбочината на разговора. Това, което се видя, абсолютно убеден съм, че голяма част от тях НЕ разбират добре каква е същината на плановете и как те биха им помогнали. Плановете не са тези, които затварят централите, както те си го представят. Плановете помагат, когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници„, коментира премиерът.

Междувременно, вчера късно вечерта на страницата „КНСБ при „ТЕЦ Марица изток 2“ бе публикувано следното съобщение: „Имахме известни въздържания от това да вземем отношение по жлъчта, която се изсипа върху инж. Деян Дяков последния ден, но в крайна сметка решихме да го направим, предвид факта, че се повтарят думи, без да е вложено реално съдържание в тях.

Докуметът, който се разписа преди два дни, НЕ Е споразумение. Споразумение се нарича документ, в който всяка страна приема да спазва определени условия.

Ние не сме се задължили да спазваме никакви условия! Това, което се разписа тогава е ЕДНОСТРАННО ЗАЯВЛЕНИЕ на Правителството за ангажимента му да извърши определено нещо.

На този документ подписите на социалните партньори нямат НИКАКВА стойност, защото на практика, както казахме, те не се задължават с нищо по него и за нас е необяснимо защо изобщо присъстват там. Все едно е дали ще бъдат положени или не.

Накратко: преди подписване на документа сме протестиращи. След подписване на документа също сме протестиращи без никакви ангажименти от наша страна, но имаме и допълнително някакво обещание на Правителството, което то бе така добро да даде (сега дали ще го изпълни, това мисля всички знаем)

Логиката ни, колкото и да я впрягахме да работи, не можа да открие къде точно тук може да бъде осъществено някакво предателство! Към кого, как и с кое!
И това последното не са въпроси, затова са с удивителни!
Бъдете единни!
Заедно сме сила!
Само че най-първо силата е във вас и във вашето решение къде да я вложите!“

КритичноБГ обръща внимание, че терминът „споразумение“ беше използван веднага след срещата на 3.10 от премиера Денков, а именно: „Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори“

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече