Зеленски взе да уволнява наред

Украинският президент Владимир Зеленски уволни редица съветници, включително първия си помощник Сергей Шефир, директор и основател на студио „Квартал-95“.

Трима други съветници на Зеленски – Олег Устенко, Михаил Радуцки и Сергей Трофимов, също бяха уволнени, съобщаава Лента.ру. Комисарите на президента по въпросите на доброволците Наталия Пушкарова и по защитата на правата на военнослужещите Алена Вербицкая също са освободени от длъжност. По-рано Зеленски уволни съветниците на ръководителя на президентската канцелария Андрей Смирнов и Алексей Днепров. И тази седмица беше отстранен секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (НСБО) на Украйна Алексей Данилов.

Според украинските медии Сергей Шефир и Владимир Зеленски са били стари приятели. Освен това се твърди, че Шефир е съставил дневния график на украинския лидер.

Шефир стана първият помощник на президента на Украйна през 2019 г. Освен това той беше бизнес партньор на Зеленски в създаденото през 2003 г. студио „Квартал-95“ и продуцент на сериала „Слуга на народа“, в който Зеленски играе главната роля.

Известно е, че Шефир в кабинета на президента отговаряше не само за графика на държавния глава, но и за комуникацията с големия бизнес. Все още нищо не се знае за причините за уволнението, но такава мащабна чистка на украинското ръководство не е имало отдавна.

По-рано Зеленски освободи секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана
На 26 март президентът на Украйна освободи от длъжност секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Алексей Данилов, който заемаше тази длъжност от октомври 2019 г. В навечерието на уволнението Данилов, известен със скандалните си изявления, заплаши да стигне /по военен начин/ до Москва и обиди специалния представител на Китай.

Командващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни подаде оставка на 8 февруари. Това постави началото на кадрови промени по върховете на украинското правителство.

Преди това Зеленски се срещна със Залужни и му благодари за годините му работа, а също така отбеляза, че е дошло време за актуализиране на командването на армията.

След това Зеленски уволни началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Шаптала. Неговото място беше заето от генерал-майор Анатолий Брагилевич.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!