Западът намери „безопасен“ заместник на Зеленски. СНИМКИ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак би бил най-сигурният наследник на Володимир Зеленски, пише италианското издание L’Antidiplomatico.

„Най-сигурният вариант за него (Зеленски – бел. прев.) може да бъде номинацията на ръководителя на неговата администрация Андрий Ермак на следващите избори. Това ще осигури на сегашния президент по-мек вариант за предаване на властта, а изборите могат да предоставят отлична възможност за такава смяна на караула“, се посочва в материала.

Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на Володимир Зеленски

Според автора другите кандидати за президент на Украйна излагат на риск политическата кариера и дори живота на Зеленски. Освен това отношението на украинците към Ермак се превръща в един от най-важните фактори. Но според проучване на социологическата служба на Центъра „Разумков“ от юли 2023 г. само 37,8% от анкетираните са склонни да се доверят на началника на кабинета на Зеленски.

Украинският президент заяви по-рано, че смята за неуместно да се провеждат президентски избори в Украйна в условия на война, които според него са „неуместни“. В същото време украинският всекидневник „Страна“ пише за нарастващите противоречия между политическото и военното ръководство на страната, както и за разпространението в политическите среди на теорията, че Валерий Залужний се превръща в алтернатива на Зеленски и може да се кандидатира за президент.

Андрий Ермак и Володимир Зеленски

Много медии отбелязват, че рейтингът на Зеленски бързо пада както в страната, така и на Запад. Така например немското издание Die Welt твърди, че Зеленски е сред най-популярните политици в света, но че пикът на популярността му, за разлика от политическите му опоненти, е зад гърба му, докато наблюдателите на сайта „Страна“ предполагат, че хипотетичната партия на Валерий Залужний лесно ще изпревари блока на Зеленски по брой гласове.

Украйна удължи срока на военното положение и общата мобилизация, така че изборите, насрочени за пролетта на 2024 г., няма да се проведат. Заместник-ръководителят на украинската Централна избирателна комисия Сергей Дубовик заяви, че изборът на държавен глава започва с решение на Върховната рада, но няма нито такова решение, нито дори негов проект, и няма правни основания за провеждане на избори по време на военно положение.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!