Украинската рада пред Politico: Русия ни разцепва със слухове

Председателят на Върховната рада, парламента на Украйна, отхвърли в интервю за POLITICO „слуховете“ за напрежение между правителството на страната и военното командване. Според него Русия използва тези инсинуации, за да разцепи единството на Киев след пълномащабното нахлуване на Москва.

Бавният напредък на Украйна във възстановяването на част от загубените територии по време на контраофанзивата за отблъскване на руските сили доведе до първите публични признаци на търкания между Зеленски и неговите генерали, тъй като украинският президент се бори да запази подкрепата на западните си съюзници, допълва Politico.

Зеленски и Залужни

Руслан Стефанчук, председател на парламента и бивш високопоставен съветник на Зеленски, заяви, че слуховете за раздор се разпространяват от „руски канали“, наричайки ги „руска пропаганда“.

Никога не е имало нито един случай на напрежение между политическото и военното ръководство„, каза Стефанчук, който обикновено присъства на заседанията на военния кабинет.

В интервю за The Economist, публикувано по-рано този месец, украинският генерал Валерий Залужний признава, че войната е достигнала „патова ситуация“, което предизвиква опровержение от страна на Зеленски, припомня обаче изданието.

Всички са уморени. Има различни мнения … но това не е патова ситуация„, каза Зеленски на пресконференция в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няколко дни по-късно.

След това украинският президент заяви, че украинците трябва да „съсредоточат усилията си в момента върху защитата на страната … а не да потъват в бойни или други проблеми„.

Въпреки притока на военна помощ на стойност милиарди евро от нейните партньори, ограниченият напредък на Украйна показа перспективата на умора от войната сред западните ѝ съюзници – особено след като конфликтът между Израел и Хамас в Близкия изток заплашва да отклони подкрепата на САЩ, които са основният поддръжник на Киев след нахлуването на Русия, анализира Politico.

Стефанчук, който тази седмица беше в Брюксел за срещи с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и други представители на законодателната власт, изрази по-голямо безпокойство от това, че украинските войници се уморяват да воюват, отколкото от това, че светът се отегчава от Украйна.

Все пак той призна, че Киев прави „всичко възможно, за да се увери, че светът не забравя за Украйна“.

Стефанчук заяви, че след няколко дни ще пътува за първи път до Съединените щати, без да уточнява времева рамка, където ще се срещне с американски законодатели, за да обсъди „подкрепата на САЩ за Украйна“. От съображения за сигурност плановете за пътуване на високопоставени украински служители обикновено се пазят в тайна до последния момент.

Според украинската конституция в случай на смърт на Зеленски Стефанчук ще бъде следващият в реда на заместването му.

Запитан дали тази перспектива му тежи, Стефанчук отговори: „Знам със сигурност, че президентът Зеленски ще бъде президент.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!