Какъв е мирният план на Украйна?

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви своя мирен план, състоящ се от две искания. Това съобщава украинското издание „Страна“.

Според президента планът му включва пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна в границите ѝ от 1991 г., както и пълно връщане на Киев на контрола над цялата държавна граница, в това число и изключителната икономическа зона в Черно и Азовско море и Керченския проток. „Само изпълнението на тези две точки ще доведе до честно, надеждно и пълно прекратяване на военните действия“, заяви Зеленски.

Украинският лидер също така призова бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да разкрие плана си за разрешаване на конфликта в Украйна за 24 часа. Зеленски припомни, че има повече от година до президентските избори в САЩ и според него Тръмп не би трябвало да губи време, а да сподели подробностите от своя план.

Според украинския политик, ако предложенията на бившия американски лидер не включват изтеглянето на руските войски, а се състоят в признаване на изгубените територии като руски, то това не е формула за мир.

В началото на септември украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев не вижда възможност за преговори с Москва в близко бъдеще. Владимир Путин на свой ред заяви, че Москва никога не е отказвала да преговаря. Според руския президент, Киев не показва желание за подобно начинание.

„Никога не сме отказвали да преговаряме, така че ако другата страна има желание, нека го направи“, заяви неотдавна Владимир Путин.

В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Украйна ще бъде готова да преговаря с Русия, ако Москва излезе с такова предложение. Според него САЩ ще подкрепят украинската страна и ще се включат в преговорите. Блинкен също така отбеляза, че конфликтът трябва да приключи „при справедливи и устойчиви условия, които ще отразяват суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. Според него в момента Вашингтон не вижда признаци на интерес от дипломатическо разрешаване на конфликта.

Президентът на Украйна смята, че някои европейски държави подкопават солидарността, превръщайки ситуацията със зърно в трилър. Украинският лидер не уточни за кои държави говори, но отбеляза, че те „организират политически театър, правейки трилър от зърно“.

„Може да изглежда, че те имат своя собствена роля, но вместо това те помагат да се подготви сцената за московския актьор“, завоалирано, но пределно ясно назова участниците в „театъра“ Зеленски.

Зеленски вече заплаши Европейския съюз да заведе дело в Международния арбитражен съд, ако бъде удължена забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. Политикът заяви, че украинската страна е категорично против всякакви по-нататъшни ограничения върху износа на зърно. Той добави, че Киев е спокоен от факта, че зърното се превръща в източник на доходи за различни европейски страни, които преработват селскостопански продукти и печелят от логистика, но не възнамерява да толерира нарушаването на обещания, споразумения за асоцииране или нарушения на условията на свободния пазар.

„Отделно искам да се обърна към Европейската комисия. Ако е необходимо да се борим за Украйна и основите на нашата обща Европа в съдилища, то ще се борим в съдилища, въпреки че не желаем това“, каза президентът на Украйна.

Зеленски нарече „открито неевропейско“ възможното решение на редица страни от ЕС да разширят ограниченията върху вноса на украинско зърно и други селскостопански продукти. Не е тайна кои са тези страни: Полша, Унгария и Словакия. Румъния и България предприеха по-мек подход. Румъния премахна забраната, но ще разчита на обещанието на Украйна да не внася зърно поне един месец. България премахна забраната за внос на селскостопански продукти от бившата съветска република.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!