Протестът приключи. Какво обеща правителството?

Протестът на земеделските производители приключи, след като те останаха доволни от постигнатата договореност с правителството. Ето и пълния текст на меморандума:

Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Днес в град София между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, наричани по-нататък страните, се подписва настоящето споразумение.

След като взеха предвид декларираната декларация в Министерски съвет от 15 септември от Инициативния комитет и съдъращите се в нея искания, систематизирани в 5 точки.

По точка 1 – продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 г. И определяне на необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Водят се преговори с ЕК за забрана на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и ЕК.

По точка 2 – прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лева. А за допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември. В срок до 6 октомври да се изплати общият размер от 213 млн. лева.

По отношение на отпадане на тавана на помощта заради войната в Украйна – да се изготви национална позиция, която да бъде приета от Министерския съвет до 23 септември и да се проведат разговори с председателя на ЕК.

По точка 3 – земеделските стопани, подали заявление до 26 септември по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след обработване на заявленията ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

По точка 4 – остатък до достигане на определения национален лимит на Република България по помощта de minimis в размер на 71 млн. лева ще бъде разпределен на равни част за подпомагане на земеделските производители в сектор “Животновъдство”, в това число пчелен мед и сектор “Растениевъдство”.

По точка 5 – земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база на правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните.

Настоящият меморандум се състави и подписа в един екземпляр, който ще се съхранява в Министерския съвет. А останалите страни ще разполагат със заверено копие от него.“

Представители от всички земеделски сектори ще присъстват на подписването на документа в Министерския съвет. Илия Проданов попита земеделците дали са удовлетворени от меморандума, на което те отговориха „да“ и аплодираха председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече