Швейцария дава до 4000 франка на украинците, ако решат да се върнат у дома

Швейцарският държавен секретариат по миграцията разработи концепция за възможно завръщане на украинските бежанци в родината им. Тези, които доброволно решат да се върнат в Украйна, ще получат финансиране, освен други помощи, съобщава Swissinfo.

„Разглежда се въпросът за първоначалната финансова помощ. Размерът на помощта може да варира в диапазона от 1000 до 4000 швейцарски франка на човек“, се казва в доклад, публикуван на 4 октомври.

Според изданието, швейцарските власти са уверени, че е по-изгодно да стимулират заминаването на имигрантите, отколкото да продължат да им дават месечна социална помощ. Предполага се, че през 2024 или 2025 г. статутът на временна закрила за украинците ще бъде отменен и дотогава около 70 хиляди бежанци ще трябва да напуснат страната.

На 5 октомври, ирландският министър-председател Лео Варадкар заяви, че новото споразумение с Европейския съюз може да доведе до това Ирландия да плаща пари на други държави от съюза, вместо доброволно да приема допълнителни мигранти. Той заяви, че Ирландия не е в състояние да приеме повече мигранти, докато не се реши проблемът с настаняването.

На 30 септември, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че трябва да бъде въведен допълнителен контрол по външните граници на Европейския съюз, тъй като към Германия вече се стичат твърде много бежанци. Той заяви, че в момента в Германия има прекалено много бежанци и това „не може да продължава повече“.

На 20 септември стана известно за плановете на Варшава да намали финансовата подкрепа за украинските бежанци през 2024 г. Все още не е взето решение за удължаване на срока на обезщетенията за мигрантите от Украйна. Помощта иначе включва разрешителни за работа, безплатен достъп до училища, здравни грижи, семейни помощи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!