На Столтенберг пак са му виновни страните от НАТО

от Лазар Лазаров
НАТО Столтенберг

Страните от НАТО не са изпълнили това, което са обещали на Украйна навреме. Toва заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенст Столтенбер, предаде Associated Press.

Той посочи това за основната причина, която позволява на Русия да наложи своето предимство, докато изтощените сили на Киев чакат да пристигнат военни доставки от САЩ и Европа.

„Сериозните забавяния в подкрепата означават сериозни последици на бойното поле“ за Украйна, отбеляза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Киев с президента на страната Владимир Зеленски.

Превъзхождани по въоръжение, украинските войски се борят да отблъснат руските настъпления на бойното поле. Наскоро те бяха принудени да извършат тактическо отстъпление от три села на изток, където силите на Кремъл постигат постепенни успехи, заяви командващият армията на Украйна в неделя . Руското министерство на отбраната обяви в понеделник, че неговите сили са превзели и село Семьоновка, припомня AP.

„Липсата на боеприпаси позволи на руснаците да продължат напред по фронтовата линия. Липсата на противовъздушна отбрана (за Украйна – бел.ред.) направи възможно повече руски ракети да поразят целите си, а липсата на способности за дълбок удар направи възможно руснаците да концентрират повече сили“, посочи Столтенберг.

Както пише AP, Западните партньори на Киев многократно са обещавали да подкрепят Украйна „колкото е необходимо“. Но жизненоважната военна помощ на САЩ беше задържана в продължение на шест месеца поради политически различия във Вашингтон, а производството на военна техника в Европа не успя да се справи с търсенето. Собственото производство на тежки оръжия в Украйна едва сега започва да набира сила.

Критично припомня, че по-рано Столтенберг заяви, че в последно време членовете на НАТО не оказват пълна подкрепа на Украйна и последствията вече са видими. Според него НАТО насочва Киев към необратимия път към присъединяване към алианса.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!