Разкриха, как Украйна набира чуждестранни наемници, за да попълва армията си

от Лазар Лазаров

Украинските посолства служат като центрове за набиране на чуждестранни граждани, които да бъдат изпратени на фронта. Това съобщи бившият офицер от френското антитерористично разузнаване Никола Чинкуини, предаде Известия.

„От началото на руската специална военна операция украинските посолства служат като центрове за вербуване. Отбелязах също, че първите доброволци, след като се озоваха в Украйна, започнаха да набират доброволци и чрез социалните мрежи“ , заяви бившият офицерът от разузнаването в интервю за РИА Новости.

„Източници ни казаха, че в редиците на френската армия са отправени примамливи предложения към специалисти: фалшива оставка, гаранция за възстановяване на служба след уволнение и междувременно – доход, значително по-висок от обичайните им доходи“, отбеляза бившият офицер.

Според него френски държавни агенти може да присъстват в Украйна от самото начало на Специалната военна операция, заедно с обикновени французи, които са отишли ​​да се бият на страната на Киев по собствена инициатива. „Това са агенти, които остават много потайни и трудни за идентифициране“, подчерта Чинкуини.

Известия припомня, че по-рано на 25 април Чинкуини допусна, че френски агенти може да са били в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от началото на спецоперацията. Той посочи още, че най-малко 75 френски наемници в Украйна са били убити, ранени или върнати във Франция от началото на специалната операция.

Критично припомня, че по-рано Следствения комитет на Русия съобщи, че над 3100 чуждестранни наемници се сражават за Украйна по време на Специалната военна операция на Русия и повечето от тях са от САЩ и Канада.

Преди това руското външно разузнаване публикува информация, според която  властите на САЩ планират да изпратят в зоната на бойните действия в Украйна няколкостотин представители на мексикански и колумбийски наркокартели, вербувани в американски затвори. „Според информация, получена от руската Служба за външно разузнаване (СВР), за тази цел американски ЧВК (Частни военни групировки) под ръководството на Управлението за борба с наркотиците и ФБР на САЩ са започнали да вербуват представители на мексикански и колумбийски наркокартели, излежаващи присъди в американски затвори, за участие в украинския конфликт на страната на деградиращия киевски режим,  посочиха от пресслужбата на ведомството.

Източник: РИА Новости; Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!