Стана ясно, колко хиляди чужди наемници се бият за Украйна и откъде са

от Лазар Лазаров

Над 3100 чуждестранни наемници се сражават за Украйна по време на Специалната военна операция на Русия и повечето от тях са от САЩ и Канада. Това се съобщава в изявление на пресслужбата на Следствения комитет на Русия, цитирано от ТАСС.

„Разследващите разполагат с информация за общо над 3100 чуждестранни наемници, участващи в бойни действия от украинска страна, като по-голямата част от тях идват от САЩ, Канада, Великобритания и Грузия“, се казва в съобщението.

От комисията допълват, че се предприемат мерки за установяване местонахождението им и привличането им към наказателна отговорност. Разследващите са установили, че от украинска страна участват 816 души от САЩ, 719 от Канада, 694 от Великобритания и 712 от Грузия. Петима чуждестранни военнослужещи бяха осъдени задочно. Това са трима американци: Деве Калеб Виктор, Елербрук Марк Уилям и Молдонадо Майкъл Пол, англичанинът Айрес Марк Джон и французинът Куеста Уго Хулиан.

Критично припомня, че на 9 април руското външно разузнаване публикува информация, според която  властите на САЩ планират да изпратят в зоната на бойните действия в Украйна няколкостотин представители на мексикански и колумбийски наркокартели, вербувани в американски затвори. „Според информация, получена от руската Служба за външно разузнаване (СВР), за тази цел американски ЧВК (Частни военни групировки) под ръководството на Управлението за борба с наркотиците и ФБР на САЩ са започнали да вербуват представители на мексикански и колумбийски наркокартели, излежаващи присъди в американски затвори, за участие в украинския конфликт на страната на деградиращия киевски режим,  посочиха от пресслужбата на ведомството.

На същия ден бившият анализатор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Лари Джонсън заяви, че полските войски вече са в Украйна поради огромния брой полски наемници в редиците на украинската армия.

Източник: ТАСС; Lenta.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!