Bloomberg: Спирането на правителството на САЩ до дни ще забави и доставките на оръжие за Киев

Секретарят на Министерството на отбраната на САЩ Майк Маккорд заяви, че временното спиране на работата на американското правителство ще забави темповете на оръжейните доставки за Украйна в интервю за изданието Bloomberg.

Той отбеляза, че рискът от забавяне на тези доставки ще бъде особено голям, ако в окончателния пакет от разходи не бъдат включени нови средства за тях, защото без допълнително финансиране Пентагонът има право от Конгреса да изпрати на Украйна оръжия и оборудване на стойност 5 млрд. долара от съществуващите запаси, но след това разполага само едва с 1,6 млрд. долара, за да сключи договори с промишлеността за подмяна на тези оръжия.

Маккорд подчерта, че те могат да използват тези 1,6 млрд. долара сега, но нямат ясна представа дали тези разходи ще бъдат възстановени от правителството в бъдеще.

По-рано през деня американският политически анализатор Малек Дудако заяви пред „Известия“, че спирането на работата на американското правителство ще доведе до намаляване на помощта за Украйна. Според него президентът на САЩ Джо Байдън няма как да избегне спирането на работата – този процес ще се случи автоматично на 1 октомври. Въпреки това, както отбелязва американистът, това няма да доведе до някаква непосредствена катастрофа за правителството на САЩ.

Преди това, на 23 септември, беше съобщено, че правителството на САЩ е започнало подготовка за евентуално спиране на работата, което може да се случи, ако законодателите не успеят да се споразумеят за удължаване на финансирането. Ако не бъде взето решение, милиони държавни служители и военнослужещи няма да получат заплати, а федералните програми – от някои инспекции за безопасност на храните до фондове за грижи за деца – ще бъдат внезапно прекратени. Освен това може да бъдат затворени някои национални паркове, музеи, а на летищата в цялата страна да настъпят смущения и закъснения.

В същия ден Байдън призова членовете на Републиканската партия да предотвратят спирането на работата на правителството на САЩ. Той подчерта, че спирането на работата на правителството ще засегне всичко – от продоволствената сигурност до образователните програми за децата. Американският лидер призова републиканците да се върнат към въпроса за бюджета.

В условията на вътрешни финансови проблеми САЩ продължават да отпускат огромни средства за Украйна. На 12 септември Белият дом съобщи, че американската помощ за Украйна е надхвърлила 110 млрд. долара. САЩ са отпуснали 110,97 млрд. долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев, от които 101,2 млрд. долара вече са изразходвани.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!