Байдън обвини републиканците, че ще закрият правителството на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън призова членовете на Републиканската партия да предотвратят спирането на работата на американското правителство. Той заяви това в събота, 23 септември, на събитие на асоциация на чернокожи законодатели във Вашингтон, окръг Колумбия.

Той припомни, че преди няколко месеца в резултат на продължителни преговори с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти беше договорен бюджет за държавните разходи. Този бюджет позволи да се изпълнят приоритетите на страната в областта на вътрешната политика и националната сигурност, като в същото време намали бюджетния дефицит с 1 трилион долара. Но според него това споразумение е застрашено заради „група радикализирани републиканци“.

„Сега малка група радикализирани републиканци не искат да спазят условията на споразумението“, цитира Ройтерс думите на Байдън. Той добави, че всеки в Америка ще трябва да плати цената за това решение.

Байдън подчерта, че спирането на работата на правителството ще се отрази на всичко – от продоволствената сигурност до изследванията на рака и образователните програми за децата. Той призова републиканците да преразгледат въпроса за бюджета.

Одобряването на финансирането на правителството е една от основните отговорности на Конгреса. Време е републиканците да си свършат работата, за която са избрани„, каза той.

По-рано, на 23 септември, The Washington Post съобщи, че правителството на САЩ е започнало подготовка за евентуално спиране на работата. Според вестника, ако не бъде взето решение за бюджета, милиони държавни служители и военнослужещи няма да получат заплати, а много федерални програми внезапно ще спрат работа.

В условията на вътрешни финансови проблеми Съединените щати продължават да отпускат огромни средства за Украйна. Така на 12 септември Белият дом съобщи, че помощта за Украйна е надхвърлила 110 млрд. долара. САЩ са отпуснали 110,97 млрд. долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев, от които 101,2 млрд. долара вече са изразходвани.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече