ЛГБТ общността в Словакия е обезпокоена от омразата към нея /ВИДЕО/

ЛГБТ общността в Словакия е обезпокоена от, по думите им „увеличаването на речта на омразата“ преди изборите в събота в страната, съобщава в свой анализ агенция Франс прес.

Бившият министър-председател Роберт Фицо, чиято лява партия „Смер-СД“ се очаква да спечели парламентарния вот, е известен с честите си словесни нападки срещу общността. Той нарече осиновяването от еднополови двойки, което не е възможно в Словакия, „извращение“.

В най-новия предизборен клип на Смер-СД (който може да видите в кроя на статията) е представен герой, който е увит в знамето на дъгата и се чуди коя тоалетна да избере по време на междучасие в училище.

Докато прогресивният Мишо решава дали днес е момче, момиче или хеликоптер, за нас джендър идеологията в училищата е неприемлива, а бракът е уникален съюз между мъж и жена“, казва пред камерата Фицо.

„Със сигурност никога няма да бъда привърженик на това те да могат да сключват брак, както виждаме да се случва в други държави“, заяви наскоро на пресконференция Фицо.

Словакия, също както и България, не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина.

Мартин Мацко, изпълнителен директор на инициативата „Другост“ (Inakost) – организация, обединяваща словашки организации на гейове и лесбийки, изрази загриженост относно реториката на Смер-СД.

„Смер-СД не само използва разпространението на омраза към ЛГБТ хората в кампанията си, но също така се ангажира в програмата си да приложи законодателство, което забранява говоренето за ЛГБТ хората в училищата“, казва Мацко пред агенция Франс прес.

„Очакваме той да настоява за подобни закони като (министър-председателя Виктор) Орбан в Унгария или (републиканския губернатор) Рон ДеСантис във Флорида„, добави той.

Само две от 25-те партии, които се кандидатират за парламента, предлагат обещания за по-добри права за ЛГБТ общността, а другите словашки партии използват подобна на Смер-СД реторика в собствените си кампании.

LSNS, дясна опозиционна партия, използва лозунги и плакати, в които обещава да защити страната от ЛГБТ и джендър идеологията.

Председателят на Християндемократическото движение (KDH) Милам Майерски неотдавна определи идеологията на ЛГБТ като „бич“ за Словакия.

Бившият центристки министър-председател Игор Матович, чиято партия OLaNO се бори да влезе в парламента след спад в популярността, също се включи в социалните медии, за да критикува ЛГБТ хората. „73 пола? Лудост. Превръщане на 12-годишни момичета в момчета? Болна работа“, пише той в един от постовете си.

Освен партията SaS, която според социологическите проучвания трудно ще влезе в парламента, Прогресивна Словакия е единствената либерална партия, която има шанс да влезе в новия словашки парламент. Предизборната ѝ програма обещава „разширяване на обхвата на брака за всички двойки, което считаме за истинско изпълнение на принципа на равенство“.

Дори ако либералните или прогресивните партии успеят да съставят новото словашко правителство, няма гаранция, че техните предизборни обещания ще се превърнат в политика.

„Страхувам се, че ще се получи така, както винаги е било в Словакия“, казва пред АФП Юрай Мартини, директор на фирма за връзки с обществеността. „За да създадат управляващо мнозинство в парламента, те (Прогресивна Словакия) ще обединят сили с по-консервативни партии и програмата в полза на ЛГБТ хората ще бъде забравена, като отстъпка пред тези партии, за да формират коалиция„, казва 46-годишният Мартини, който е гей.

Думите му се повтарят от Хана Фабри, 60-годишна писателка и лесбийска активистка от Братислава. „Искам и трябва да вярвам, че ако партията Прогресивна Словакия дойде на власт, тя няма да изхвърли правата на ЛГБТ хората в кошчето за боклук по време на преговорите за участие в правителството, както обикновено се случва в Словакия“, каза тя.

В проучване на „Другост“ от 2022 г. повече от 77% от гейовете и лесбийките в Словакия заявяват, че най-сериозният проблем, с който се сблъсква ЛГБТ общността, е липсата на правно признаване на еднополовите партньорства. Но според последното проучване на GLOBSEC, международен мозъчен тръст, 63% от словаците не желаят равни права за хомосексуалистите.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!