Следващата цел срещу Русия – диамантите!

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Брюксел възнамерява да представи в сряда предложения за нов кръг от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, включително забрана на доходоносния износ на диаманти от Москва, съобщава Ройтерс. Блокът от 27 държави вече наложи 11 кръга от безпрецедентни санкции на Руската федерация, откакто Кремъл започна специалната военна операция в Украйна през февруари 2022 г.

„Дванадесетият пакет ще включва още списъци, нови забрани за износ, сред които и на диаманти, действия за затягане на тавана на цените на петрола, за да се намалят приходите, които Русия получава“, заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. След това санкциите ще трябва да бъдат одобрени с единодушие от страните от ЕС.

ЕС ще продължи да налага забрана на руските диаманти, тъй като Белгия, която е ключов търговски център, се отказа от дългогодишното си противопоставяне, след като Г-7 разработи план за проследяване на произхода на скъпоценните камъни.

Настояването за нови санкции идва в момент, когато ЕС се опитва да изготви дългосрочен план за осигуряване на финансиране на оръжията за Украйна. През юли Борел предложи 4-годишна схема на стойност 20 млрд. евро за финансиране на оръжейни доставки за Киев. Инициативата обаче не успя да се наложи, тъй като ключови държави като Германия се противопоставиха да платят за нея.

Борел заяви, че се надява да представи преработен план за финансиране на отбраната на Украйна на лидерите на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел през декември.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!