Politico: Дипломатите на ЕС трябваше да се оправдават за изказванията на Борел относно Газа

На европейските дипломати се наложи да се оправдават и извиняват за изявленията на ръководителя на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, че сред лидерите на ЕС съществува основен консенсус относно хуманитарната пауза в Ивицата Газа. Това съобщава вестник Politico, като се позовава на трима анонимни дипломати.

Според изданието през октомври Борел е заявил, че министрите са постигнали основен консенсус относно необходимостта от хуманитарна пауза в палестинския анклав, но са били необходими още четири дни разговори на високо равнище, за да се постигне съгласие по формулировката. В резултат на това Стефано Санино, генерален секретар на Службата за външни отношения на ЕС, трябваше да обясни на служителите на ЕС защо Борел е обявил консенсуса предварително.

Изданието отбелязва, че Борел всъщност е разгневил някои европейски дипломати с изявленията си, които са в разрез с официалната позиция на Европейския съюз относно конфликта в Газа. Въпреки това той е много по-малко критикуван за изказванията си от своите висши колеги.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече