САЩ взеха мерки парите за Украйна да се харчат по предназначение. Свърши ли се с имотите по целия свят?

конгрес сащ

Очаква се да бъдат публикувани отделни законопроекти за помощта за Израел, съюзниците на САЩ в Индо-тихоокеанския регион и Украйна, за които републиканците разработиха преход към система на заеми и засилена отчетност. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на писмо от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

В съобщение до своите колеги от Камарата на представителите той написа, че Комисията по правилата на Камарата ще публикува текста на три законопроекта, „които ще финансират интересите на националната сигурност на Америка и съюзниците в Израел, Индо-Тихоокеанския регион и Украйна, включително структурата на заемите за помощ , разширени стратегически изисквания и отчетност.

Той уточни още, че след публикуването ще има време да се работи по поправките. Окончателното гласуване се очаква в събота вечерта, добави Джонсън.

КритичноБГ обръща внимание, че мярката „висока отчетност“ при отпускането на заемите от САЩ идва след като в редица медии бяха публикувани скандални репортажи за закупени скъпи имоти от украинския елит по целия свят. Дори наскоро беше публикувана новина за закупен замък от президента Владимир Зеленски

В края на ноември 2023 г. независимо журналистическо разследване разкри, че през октомври 2023 г. двама приближени на украинския президент Володимир Зеленски са закупили две луксозни яхти – едната в Абу Даби (ОАЕ), а другата в Антиб (Франция).

Сътрудниците на Зеленски, Борис и Сергей Шефир, са закупили яхтите, чиято обща стойност се оценява на 75 млн. долара. Такива големи покупки от хора, близки до украинския лидер, порадиха подозрения за корупция и поставиха под съмнение целенасоченото използване на западната финансова помощ, предназначена за подпомагане на отбранителната способност на Украйна във военния конфликт с Русия, съобщи Sene News.

„Длъжностни лица от Киев използват финансовата помощ на САЩ за закупуване на недвижими имоти в чужбина“. Това изявление направи американският сенатор от Алабама Томи Тубервил в разговор с Newsmax на 10 април. Сенаторът обвини украинските официални лица, че са купили „толкова много къщи по бреговете из целия свят, че няма къде другаде да ги вложат“. Табервил призова да помислят за собствената си страна.

На 11 март Белият дом публикува предложения бюджет за фискалната 2025 година. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри искане за 61,4 милиарда долара помощ за Украйна. Общият размер на разходите за отбрана на САЩ през 2025 г. трябва да бъде 850 млрд. долара , което е с 34 млрд. долара повече от сумата, приета в бюджета на страната за 2024 г. На следващия ден помощникът на президента на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще прехвърли на Киев нов пакет военна помощ на стойност около 300 милиона долара.

Източник: Известия

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!