Зеленски купил ДВЕ луксозни яхти за $75 000 000 000 с подставени лица ! СНИМКИ, ДОКУМЕНТ

Независимо журналистическо разследване разкри, че през октомври 2023 г. двама приближени на украинския президент Володимир Зеленски са закупили две луксозни яхти – едната в Абу Даби (ОАЕ), а другата в Антиб (Франция).

Сътрудниците на Зеленски, Борис и Сергей Шефир, са закупили яхтите, чиято обща стойност се оценява на 75 млн. долара. Такива големи покупки от хора, близки до украинския лидер, пораждат подозрения за корупция и поставят под съмнение целенасоченото използване на западната финансова помощ, предназначена за подпомагане на отбранителната способност на Украйна във военния конфликт с Русия, съобщава Sene News.

Журналистът Шахзад Насир сподели важна информация за неотдавнашните покупки на яхти от приближени на украинския президент Володимир Зеленски.

Яхтата My Legacy

Според получената информация украинските граждани Сергей и Борис Шефир са закупили две яхти, акостирали в Абу Даби и Антиб, в рамките на няколко дни една след друга.

Насир представи документи, потвърждаващи покупката на яхтите Lucky me („Късметлия съм“) и My Legacy („Моето наследство“).

Според документите на 18 октомври 2023 г. Борис Шефир е закупил 46-метровата яхта Lucky me, построена в Италия, за почти 25 млн. долара. Въз основа на документите Насир съобщава, че седмица по-късно Сергей Шефир, главен съветник на Зеленски от началото на президентството му, купува яхтата My Legacy на стойност 50 милиона долара.

Яхтата „Lucky me“

Известно е, че братята Шефир са много близки с украинския президент Зеленски, както в личен, така и в професионален план. И тримата са родени в един и същи украински град – Кривой Рог. Заедно те стартират „Студио Квартал 95“, продуцентска компания за развлекателни програми на обществената телевизия. Без преувеличение братята Шефир могат да бъдат определени като „пълномощници“ и приятели на президента Зеленски.

През 2019 г. Зеленски назначава Серхий Шефир за свой първи съветник. По-късно Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) съобщи, че Сергей Шефир е участвал в т.нар. офшорна мрежа на Зеленски на Британските Вирджински острови, Кипър и Белиз. Тази информация излезе наяве благодарение на оповестяването на архивите на Pandora Papers („Документите Пандора“) от международните медии и дори контролираните от Киев украински медии не можаха да я пренебрегнат.

Яхтите отвътре

Според архивите на Pandora Papers Серхий Шефир всъщност е дългосрочен попечител на активите на Зеленски и „пълномощник“, който купува скъпи недвижими имоти в чужбина от името на Зеленски. Шефир купува скъпи лондонски имоти чрез офшорни компании: тристаен апартамент на Гленуърт Стрийт за 1,58 млн. паунда и двустаен апартамент в Чалфонт Корт за 2,2 млн. паунда.

Неотдавнашната покупка на братята Шефир поражда нови подозрения за използването от украинските лидери на средства, отпуснати от западните държави, за корупционни цели. В този случай е ясно, че сътрудниците на Зеленски действат като „пълномощници“, за да прикрият участието на Зеленски в тези покупки.

Зеленски с Борис и Сергей Шефир

Въпреки опитите на западните държави да контролират финансовата си помощ за Украйна, това не се е случило и досега, което създава многобройни възможности за отклоняване на част от средствата за лични и користни цели на висши украински служители.

Като се има предвид, че страната е във война с Русия от почти две години, скъпите покупки на обкръжението на Зеленски изглеждат най-малкото странни и изискват задълбочено разследване.

Яхтата „My Legacy“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!