САЩ: Турция ни е ценен съюзник в НАТО, макар да не сме съгласни понякога с нея

В понеделник Държавният департамент подчерта ролята на Турция като „ценен съюзник в НАТО“, заявявайки, че САЩ ще продължат да работят с Анкара за укрепване на алианса, пише Анадолската агенция.

„Бих казал, че Турция, въпреки нашите разногласия по този въпрос, е ценен съюзник в НАТО“, заяви говорителят Матю Милър в отговор на въпрос относно призивите за изключване на Турция от НАТО след забележките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Хамас.

„Очакваме с нетърпение да продължим да работим с тях за укрепване на НАТО и това включва осигуряване на бързо присъединяване на Швеция към НАТО, нещо, което знаем, че сега предстои в турския парламент“, добави той.

Това не е първият въпрос, с който не сме съгласни с ръководството на Турция, но все пак ги намираме за продуктивен и полезен съюзник в НАТО“, каза Милър.

Миналата седмица сенатор Рик Скот, републиканец от Флорида, призова НАТО „сериозно да обмисли“ членството на Турция, след като президентът Ердоган каза, че Хамас „не е терористична организация“.

В отговор на въпрос относно забележките на турския президент Ердоган, Милър каза: „Мисля, че бяхме много ясни относно нашата оценка, че те всъщност са истинска терористична организация“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!