Ердоган: Турция ще обяви Израел за военнопрестъпник. В Газа се извършва жестоко клане

Турция ще обяви Израел пред света като военнопрестъпник. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред многохиляден митинг в подкрепа на Палестина в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

В речта си на „Голямата палестинска среща“, както бе обявен митинга в подкрепа на палестинския народ в Истанбул, Ердоган заяви: „Израел, ние също ще те обявим за военнопрестъпник пред света, подготвяме се за това и ще представим Израел пред света като военнопрестъпник.“

Ердоган подчерта, че западният свят е мобилизирал своите политици и медии, за да узаконят клането на невинни хора в Газа, и добави: „Израел извършва военни престъпления.“

Той заяви, че Израел е „окупатор“ и добави: „Западът ви е длъжен, но Турция не ви е длъжна.“

Онези, които проливат крокодилски сълзи за цивилните, убити във войната между Украйна и Русия, мълчаливо наблюдават смъртта на хиляди невинни деца в Газа, каза турският президент.

„Питам Запада, искате ли да създадете нова атмосфера на кръстоносна война?“, попита той и добави: „Главният виновник за клането в Газа е Западът. Разбира се, всяка страна има право да се защитава, но къде е справедливостта? Няма никаква защита, а открито и жестоко клане, което се случва в Газа. Всички знаят, че Израел е пешка в региона, която ще бъде пожертвана, когато му дойде времето. Казах в Давос, вие знаете как да убивате. Те знаят добре как да убиват.“

Ердоган заяви, че приветства „решимостта на хората от Газа“ да не изоставят домовете си и града пред лицето на бомбардировките на потисника. Израел бомбардира интензивно Газа от 7 октомври, когато палестинската групировка Хамас извърши трансгранично нападение, при което загинаха 1400 души и бяха взети много заложници.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа заяви, че израелските удари вече са убили най-малко 7703 души, предимно цивилни и много от тях деца.

Като припомни гласуването на Общото събрание на ООН в подкрепа на резолюция, призоваваща за „хуманитарно примирие“ в Газа, Ердоган заяви: „Израел, ти си обречен да бъдеш оставен сам.“

В петък Общото събрание на ООН одобри резолюция, която призовава за незабавно „трайно и устойчиво хуманитарно примирие“ в Газа. Резолюцията, която беше представена от близо 50 държави, включително Турция, Палестина, Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, беше одобрена със 120:14 гласа, като 45 държави се въздържаха. България подкрепи резолюцията.

Приета на 10-ото заседание на извънредната специална сесия относно положението в окупираните палестински територии, проекторезолюцията изразява „сериозна загриженост“ относно „последната ескалация на насилието“.

Турция не одобрява нападенията, насочени срещу цивилни граждани в Израел, заяви Ердоган и добави: „Ние сме натъжени за всеки цивилен по какъвто и да е начин, но Израел не се интересува от това. Така, както Турция е заставала до потиснатите в трудни времена, както е направила по време на Втората световна война, тя ще бъде и надеждата за тези хора“.

„Повтарям призива, който отправих към израелското правителство през последните дни. Вслушайте се в призива ни да предоставите помощ на потиснатите и да отворите вратите на диалога за установяване на мир. Елате днес и направете крачка напред, може би за първи път в живота си, за собственото си бъдеще и това на децата си. Има палестинци, които постепенно са били изселени от домовете и родните си места, а животът им е бил засегнат поради нападенията, извършвани от Израел от създаването му.“

„Разбира се, в такава обстановка на огън и кръв е имало и достойни за съжаление събития. Никое от тях обаче не може да послужи като оправдание за кампании, целящи дискредитиране на съпротивата, осъществявана от палестинския народ под различни имена. Казах, че Хамас не е терористична организация, и Израел беше много разтревожен от това. Е, ние така или иначе не очаквахме нещо друго„, каза турският президент.

„Безграничната жестокост, проявена днес от тези, които разтревожиха света заради несправедливостите, на които бяха подложени до вчера, не може да бъде обяснена по никакъв друг начин. Истинските собственици на играта, която се разиграва в региона, са тези, които подкрепят капризите на израелското правителство. Защото Израел не може да направи и крачка без тях“, каза той.

Поради ограниченията на помощта за Газа не могат да бъдат задоволени всички хуманитарни нужди, включително електричество, храна, здравни и хигиенни материали. Това, което се случва от снощи (петък), не е нищо друго освен състояние на лудост. Въпреки тази мрачна ситуация, достойната, решителна и вярна позиция на народа на Газа ще бъде записана в историята като славна епопея на съпротивата“, завърши своята реч пред многохилядното множество в Истанбул Реджеп Тайип Ердоган.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!