Митрофанова: Всички действия по отношение на Руската църква ще бъдат предприети спрямо решението на РПЦ!

„Руското посолство ще предприеме действия по отношение на църквата „Свети Николай“ (Руската църква) в София в координация с Руската православна църква“. Това е заявила руският посланик Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

„Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. В момента не сме информирани, че патриарх Кирил е получил писмото на патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква“, е заявила дипломатът.

Посолството на Русия в България е официален собственик на църквата и разполага със съответния нотариален акт.

По-рано Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ) съобщи, че Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е назначили духовници на към Руската църква в София – патриаршеското подворие на Руската православна църква в България. От БПЦ са информирали Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за случващото се и са го помолили да отвори църквата за вярващите.

„По Негова заповед Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, изпълнявайки задълженията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът „Свети Николай“ (Руската църква), лично назначи свещеници от София, които ще се грижат за храма и ще извършват редовни богослужения в него. Софийската митрополия гарантира, че нито една част от имуществото на църквата няма да бъде загубена или повредена. Вярващите също ще могат да се покланят на мощите на свети Серафим“, се посочва в изявление.

Отбелязва се, че патриарх Неофит очаква съдействието на руското посолство в България за отварянето на храма и продължаването на неговата дейност.

КритичноБГ обръща внимание, че в обоснован анализ са сайта адвокат Румяна Ченалова аргументира, че Руската църква НЕ Е собственост на България и БПЦ, заради това, последната дума има само Руската Православна Църква. 

Източник: Фокус

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече