Републиканците взеха окончателно решение за Байдън

Камарата на представителите на САЩ гласува в сряда за официализиране на разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън, което ескалира битката на републиканците с демократите преди изборите през 2024 г. и което самият Байдън определи като „неоснователен“ трик, пише Асошиейтед прес.

Републиканците, имайки база спорните международни сделки на сина на Байдън Хънтър, все още не са представили доказателства за корупция на президента, а ръководеният от демократите Сенат едва ли ще го осъди, дори ако разследването доведе до действителен процес за импийчмънт.

Независимо от това процедурата гарантира на републиканците нова, високопоставена платформа за атака срещу Байдън по време на кампанията му за преизбиране – и за отклоняване на вниманието от федералните наказателни процеси, пред които е изправен почти сигурният му претендент Доналд Тръмп.

Джо Байдън, президент на САЩ

Гласуването с 221 на 212 гласа беше строго партийно, като всички републиканци гласуваха „за“, а всички демократи – „против“. Консерваторите обвиняват закъсалия син на Байдън Хънтър в търговия с влияние – на практика търгува с фамилното име в схеми за заплащане по време на бизнес сделките му в Украйна и Китай. Обвиненията срещу Хънтър Байдън се отнасят до инциденти, случили се преди баща му да стане президент, а Белият дом подчертава, че няма никакви нарушения. Но по това време Джо Байдън е вицепрезидент.

Самият президент реагира веднага след гласуването, като обвини републиканците, че се бавят по ключови въпроси – като финансирането на правителството – докато са обсебени от печеленето на политически точки преди изборите.

„Вместо да си вършат работата по неотложната работа, която трябва да се свърши, те предпочитат да губят време за този необоснован политически трик, за който дори републиканците в Конгреса признават, че не е подкрепен с факти“, каза в отговор Байдън.

Републиканците настояват, че работата има смисъл.

„Тъй като президентът Байдън продължава да блокира законните призовки на Конгреса, днешното гласуване на цялата Камара на представителите, с което се разрешава разследването, ни поставя в най-силна позиция да наложим тези призовки в съда“, заявиха председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и други членове на републиканското ръководство.

„Американският народ заслужава отговори“, заявиха те в съвместно изявление. „Това разследване за импийчмънт ще ни помогне да ги намерим.“

Конституцията на САЩ предвижда, че Конгресът може да отстрани президента за „държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и нарушения“.

Импийчмънтът от Камарата на представителите, който е политическият еквивалент на наказателно обвинение, ще предизвика съдебен процес в Сената, като президентът ще загуби работата си, ако бъде осъден – малко вероятен сценарий за Байдън предвид контрола на демократите в Камарата.

Въпреки че трима американски президенти са били подложени на импийчмънт до сега – Андрю Джонсън през 1868 г., Бил Клинтън през 1998 г. и Тръмп на два пъти – през 2019 и 2021 г. – никой от тях до сега не е бил отстранен от длъжност от Сената.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!