Полша обмисля включване на транссексуални и интерсексуални войници в армията

Полското министерство на националната отбрана обмисля интегрирането на транссексуални и интерсексуални лица в своите военни редици, отбелязвайки потенциална промяна в политиката.

Този ход идва малко след идването на власт на ново ляво-либерално правителство под ръководството на Доналд Туск, пише RMX News.

Служители от министерството отбелязаха, че приемат сериозно въпроса за ограничения достъп до военна служба за транссексуални и интерсексуални лица и проучват възможността за преразглеждане на разпоредбите в тази област.

Това идва в отговор на запитване от либералния вестник Gazeta Wyborcza относно отвореността на военните към лица с джендър дисфория.

Доналд Туск, премиер на Полша

Лица, идентифициращи се като транссексуални, са били забранени от военна служба в Полша, позиция, която не е оспорвана досега. Въпреки това, при управлението на Туск и неговата коалиция , тази политика може да претърпи революционни промени.

След промяна в ръководството, сегашното лидерство на Министерството на отбраната „анализира“ потенциала за регулаторни промени, които вече няма да класифицират нарушенията на половата идентичност като „болест или дефект“. Това стана ясно от отговор на министерството на запитване на Gazeta Wyborcza.

От пресцентъра на министерството уточниха, че предложенията за промени по отношение на оценката на годността за военна служба и процедурите на военномедицинските комисии за транссексуални и интерсексуални лица са били предложени на междуведомствени консултации, но не са били одобрени от предишното консервативно ръководство на Министерство на народната отбрана.

Пресслужбата на министерството добави: „Искаме да гарантираме, че приемаме сериозно въпроса за ограничения достъп до военна служба за транссексуални и интерсексуални лица и анализираме възможността за изменение на разпоредбите в това отношение.

През 2020 г. говорителят на гражданските права, сега министър на правосъдието Адам Боднар, се оплака в писмо до министър Мариуш Блашчак, че транссексуалните лица „имат ограничен достъп до военна служба“ и призова за промяна на тази ситуация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!