Пентагонът предостави подробности за разбилия се хеликоптер в Средиземно море

Петима американски военнослужещи са загинали, когато военен хеликоптер се е разбил над източната част на Средиземно море по време на тренировъчна мисия, съобщиха американски представители в неделя, цитирани от New York Times. Европейското командване на армията (USEUCOM) съобщи, че всичките петима членове на екипажа на борда са загинали, когато летателният апарат е паднал „по време на рутинна мисия за зареждане с гориво във въздуха като част от военно обучение“.

Военните съобщиха за първи път за катастрофата в събота без да дават подробности за нея и заявиха, че причината се разследва, но няма индикации за враждебна дейност. В неделя бе съобщено, че „незабавно са започнали издирвателни и спасителни дейности, включително с намиращи се наблизо военни самолети и кораби на САЩ“, както КритичноБГ съобщи.

New York Times съобщава, че в катастрофата е участвал хеликоптер MH-60 Black Hawk, а в нея са участвали сили за специални операции на американската армия. Изданието съобщава също, че инцидентът е станал близо до Кипър.

В изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин се казва, че „скърбим за трагичната загуба на петима американски военнослужещи по време на инцидент по време на обучение в Средиземно море рано сутринта в събота“.

„Продължаваме да събираме повече информация за тази смъртоносна катастрофа, но тя е още едно ярко напомняне, че смелите мъже и жени, които защитават великата ни нация, рискуват живота си всеки ден, за да поддържат страната ни в безопасност“, каза той.

Европейското командване заяви, че от уважение към семействата на членовете на службата и в съответствие с политиката на Министерството на отбраната самоличността на членовете на екипажа не се съобщава за 24 часа, докато не бъдат уведомени семействата на загиналите.

Военновъздушните сили изпратиха допълнителни ескадрили в региона, а американският кораб „Джералд Р. Форд“, на борда на който има множество самолети, също действа в Източното Средиземноморие. Корабът „Джералд Р. Форд“ и придружаващата го ударна група – значителна част от военните кораби в региона – включват множество военни кораби и бойни самолети F-35. В допълнение към „Форд“ американските военни изпратиха ударната група на самолетоносача USS „Дуайт Айзенхауер“.

Американските военни заявиха, че са направили това, за да възпрат насилието в региона и да покажат подкрепата си за Израел, който продължава смъртоносната си сухопътна инвазия и въздушни бомбардировки на Газа.

През тази година имаше редица смъртни случаи на членове на американската служба в резултат на катастрофи на хеликоптери по време на обучение. През август трима военнослужещи загинаха, а 20 бяха ранени, след като самолет Boeing MV-22B Osprey се разби по време на тренировка в Австралия. Преди това, през февруари, март и април, при три други отделни катастрофи загиват общо 14 военнослужещи по време на обучение с хеликоптер. При друга катастрофа през юни в Сирия са ранени 22 души. Нито една от катастрофите не се е случила поради „вражески огън“.

Не само при обучението на хеликоптери се случват инциденти: през септември американските военни обявиха, че издирват изчезнал самолет F-35, след като пилотът му катапултира по време на обучение. В крайна сметка отломките са били намерени.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!