Financial Times: Изтребителите F-35 летят само в 55% от времето си. Нямат резервни части

55% от времето, през което изтребителите от ново поколение F-35 трябва да са готови за полет, те не могат да летят, разкрива доклад на независимата одитна служба на Конгреса (GAO), публикуван дни след катастрофата на един от смолетите F-35 в Южна Каролина, пише Financial Times.

F-35, който е част от най-скъпата отбранителна програма в историята на Пентагона, има единична цена от 160 млн. долара (295 млн. лева).

Според доклада, разкрит от американското издание, ограниченото летателно време на самолета се дължи на недостиг на резервни части и слабости във веригата за техническо обслужване. Степента на оперативна способност на самолета, времето, през което той е готов за полет, е едва 55%, докато Пентагонът си е поставил за цел то да достигне 85% до 90%.

Очаква се броят на самолетите F-35 в американския флот да се увеличи значително, което ще осигури големи печалби на производителя Lockheed Martin. В момента ВВС, ВМС и морската пехота на САЩ разполагат с 450 F-35, а Пентагонът планира да придобие още 2000 самолета до средата на 40-те години на миналия век. Програмата за закупуване, техническа поддръжка и обучение ще струва общо 3 трилиона долара (5.53 трилиона лева), като 1,3 трилиона долара ще бъдат отделени само за поддръжка на свръхмодерните самолети.

Замяната на по-старите изтребители F-16, F-18 и F-22 с иновативния F-35 означава, че новите придобивки на американското оръжие изпълняват „все по-голям брой мисии“, според доклада на GAO. Съюзниците на САЩ в НАТО и Азия вече интегрираха F-35 в своите флотилии. Британското министерство на отбраната е един от най-големите клиенти на програмата F-35.

Проблемите с поддръжката оказват негативно влияние върху оперативната готовност на F-35 отчасти поради недостиг на складови площи, но също така и поради проблеми с управлението на поддръжката„, се посочва в доклада на агенцията. Пентагонът не е осигурил достатъчно място за съхранение на резервните части на самолета, което е довело до забавяния в поддръжката, които сами по себе си са допринесли за намаляване на процента на оперативна готовност на самолета с 10%

Източник: Фокус.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече