Олена Зеленска проси пари от Запада в ново интервю за BBC

Първата дама на Украйна Олена Зеленска предупреди в ново интервю, че страната ѝ е в „смъртна опасност“, тъй като финансовата и моралната подкрепа в продължаващата война срещу Русия намалява. „Наистина се нуждаем от помощ. С прости думи, не можем да се уморим от тази ситуация, защото ако го направим, ще умрем“, каза Зеленска в интервю за BBC, което ще бъде излъчено в неделя, съобщава The Hill. „А ако светът се умори, просто ще ни остави да умрем.“

„Много ни боли, когато виждаме наближаващите признаци, а страстната готовност да се помогне избледнява. За нас това е въпрос на живот и затова ни боли“, добави тя.

Нейният призив към съюзниците идва, след като по-рано тази седмица Белият дом алармира, че САЩ ще изчерпят парите за предоставяне на оръжия на Украйна без действия на Конгреса.

В сряда обаче републиканците в Сената блокираха законодателство, което щеше да осигури повече от 15 млрд. долара допълнителна подкрепа за Украйна. Средствата щяха да покрият области като „военно обучение, обмен на разузнавателни данни и засилено присъствие в зоната на отговорност на Европейското командване“.

Проучванията на общественото мнение също така показаха, че подкрепата на американците за предоставяне на помощ и оръжие на Украйна намалява. Неотдавнашно проучване на „Галъп“ показа, че най-малко 41% от американците смятат, че САЩ правят „твърде много“, за да помогнат на разкъсваната от война страна – с 12% повече в сравнение с предишно проучване. Запитани колко дълго САЩ трябва да предоставят финансиране на Украйна, над 60% от анкетираните отговарят, че то трябва да бъде ограничено, сочи проучването.

Украинският президент Володимир Зеленски отдаде част от вината за спада на подкрепата на опасенията, че войната в Близкия изток може да отклони вниманието от конфликта.

„Вече виждаме последиците от това, че международната общност измества вниманието заради трагедията в Близкия изток“, каза Зеленски в интервю за Асошиейтед прес, публикувано на 1 декември. „Само слепите не виждат това“.

„Виждате ли, вниманието е равно на помощ. Липсата на внимание означава липса на помощ. Ние се борим за всяка частица внимание„, казва Зеленски.

Нарастващите призиви показват, че Украйна води две битки: една в окопита и друга в опит да убеди нарастващия скептицизъм на Запад да продължи да предоставя помощ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!