Новата проевропейска власт в Полша на абордаж в медиите. Смени шефове, изхвърли журналисти, спря предавания

Преди два дни обществената телевизия в Полша спря излъчването си, след като полицията извърши масов обиск и конфискация в обществената новинарска станция TVP.

Така се оправдаха опасенията, че новият министър-председател Доналд Туск ще предприеме бързи действия за ограничаване на свободата на словото, след като пое властта, пише RMXnews

Група високопоставени политици от „Право и справедливост“ (PiS), сред които лидерът на партията Ярослав Качински и бившият министър-председател Матеуш Моравецки, пристигнаха в централата на държавната телевизия TVP в сряда следобед, когато новото проевропейско правителство предприе драматични авторитарни действия за поемане на контрола върху държавната медия.

И Моравецки, и Качински заявиха, че решението на правителството да смени шефовете на обществените медии прилича на „държавен преврат“ и незаконно „силово превземане“.

Качински заяви пред репортери, че партията „Право и справедливост“ (PiS) защитава демокрацията и „плуралистичните медии“.

Политиците от PiS сравниха акцията с въвеждането на военно положение в Полша през 1981 г. в смисъл, че тогава правителството също е закрило телевизии и е уволнило десетки журналисти.

Възмущение предизвика и инцидент, при който депутатка от PiS беше нападната от един от бодигардовете, които помагаха на новия председател на Управителния съвет на TVP да поеме контрола в офисите в TVP.

Бившият министър на образованието Пшемислав Чарнек заяви, че „това е най-бруталното завземане на властта в ЕС, при което правителството използва сила, напада депутати и закрива медии, които не харесва“.

Междувременно министърът на културата Бартломей Сенкевич заяви пред ляволибералния вестник Gazeta Wyborcza, че протестът „няма да постигне нищо“.

По-рано през деня правителството съобщи, че министърът на културата е освободил от длъжност изпълнителните директори на TVP, Полското радио и Полската агенция по печата (PAP), а също така е освободил и управителните съвети на тези медии. Сенкевич е назначил нови управителни съвети на TVP, Полското радио и PAP, които от своя страна са назначили нови изпълнителни съвети, допълва Министерството на културата в своето изявление.

В него се казва още, че „необходимостта и оправданието“ за този ход произтичат от резолюцията на полския парламент от вторник, в която правителството се призовава да „възстанови безпристрастността и доверието в обществените медии“.

Протестите продължиха пред централата на TVP във Варшава през цялата сряда.

Журналистите, на които беше спряно излъчването на предаванията им, бяха приети от независимия канал TV Republika и от четвъртък планират да започнат да излъчват оттам.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!