Израелски анализатор: Безразсъдството на Нетаняху доведе до нападението срещу Израел

В Израел започна издирването на виновниците за катастрофата в събота. И основният извод е, че това е фиаско!

Най-малко 250 израелци са убити, повече от 1600 са ранени, десетки са взети за заложници. Убити 230 палестинци в Ивицата Газа, повече от 1700 ранени при израелските удари.

Преди всичко, това е срамно. Дълбок срам, който изпълва сърцата ни с гняв, а очите ни със сълзи, пише израелският анализатор Йоси Вертер за изданието Haaretz. Това е лична трагедия, преди всичко за стотиците семейства, живеещи в близост до границата с Газа, които преживяват истински ад. След това са стотиците загинали и ранени, включително много деца, а след това и шокиращата лекота, с която въоръжените терористи можеха просто да се придвижват по свое усмотрение с коли и пеша, влизайки в Израел в навечерието на празника, влизайки в градовете и правейки каквото си поискат. В продължение на няколко часа жителите трябваше да се защитават от терористите без помощта на армията или полицията, които бяха далеч от мястото на събитието.

В събота Израел беше унижен и победен. „Малката“ терористична организация разкри голотата на регионална суперсила с разузнавателни и кибернетични способности, които са сред най-добрите в света. Дори цялата Ивица Газа да бъде унищожена (което не е задължително да стане) и дори главите на Мохамед Дейф, Халед Мешал, Яхия Синвар, Исмаил Хания и техните съмишленици да лежат по улиците, това няма да компенсира най-големия провал в областта на сигурността от 1973 г. насам. Това няма да подслади горчивината на поражението или да намали шока от броя на убитите и отвлечените хора.

Въпреки че провалът е преди всичко на военното разузнаване и Израелската служба за вътрешна сигурност (Шин Бет), министър-председателят Бенямин Нетаняху няма да може да си измие ръцете от тази пародия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!