Напрежението на границата между Полша и Украйна ескалира. Само полицията удържа саморазправата

Протестите на шофьорите на полско-украинската граница, към които се присъединяват и фермерите, показаха неудобната истина за разминаването на полските и украинските интереси, пише консервативният политически коментатор Лукаш Варзеха за изданието Do Rzeczy.

Протестите на полско-украинската граница ескалират, тъй като фермерите се присъединяват към блокадата на граничните пунктове, а Европейската комисия не успява да намери реално решение на продължаващите обвинения в нелоялна конкуренция изказани от Полша.

Вината е в първоначалното решение на Европейския съюз за облекчаване на изискванията за разрешителни за украинските шофьори на камиони в целия блок, но е важно да се отбележи, че полското консервативно правителство на „Право и справедливост“ гласува в подкрепа на мярката в Европейския съвет – както в първоначалните споразумения между ЕС и Украйна, така и в тяхното удължаване. Това е обичайно за правителството, което последователно подкрепяше интересите на Украйна и го постави пред тези на Полша.

В резултат на решението на ЕС броят на пътуванията на украинските камиони през тази година в Полша надхвърли 1 милион, докато първоначално лицензите позволяваха само една трета от този брой. В това отношение ситуацията напомня тази със земеделските стопани и зърното, тъй като украинците не трябва да спазват разпоредбите на ЕС, за да имат достъп до целия пазар на ЕС.

Ситуацията по границата е напрегната. Единствено присъствието на полицията гарантира, че няма да има насилие между украинци и поляци.

Новото парламентарно мнозинство запазва мълчание по този въпрос. Новият председател на комисията по външни работи Павел Ковал от Гражданската коалиция на Доналд Туск е един от най-проукраинските политици в Полша.

Присъединяването на Украйна към ЕС, подкрепяно както от отиващото си, така и от идващото на власт полско правителство, противоречи на полските интереси, тъй като Украйна е най-големият съперник на Полша в области като селското стопанство и автомобилния транспорт.

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз ще нанесе допълнителна вреда на Полша. Не само че ще се превърнем в нетен платец от следващата бюджетна перспектива, което ще се случи дори без присъединяването на Украйна към Съюза, но и ще подкрепяме прекия си конкурент с парите на нашите данъкоплатци.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!