Полша се закани: Ще блокираме Украйна в ЕС, ако продължи да настоява за зърното

Полша ще блокира присъединяването на Украйна към ЕС, ако рискът от навлизане на украинско зърно на полския пазар продължи, заяви полския министър на земеделието Робърт Телус пред Do Rzeczy. Според него Киев представлява заплаха за селското стопанство на съседните страни и цяла Европа.

По думите му, Полша може да блокира присъединяването на Украйна към ЕС.

„Искаме това зърно да отиде в страни, където има малко. То не отива там, отива в Европа, а Европа иска да отиде само в Полша. (…) Нормално е Украйна да се грижи за нейните интереси“, бих искал да й е максимално лесно. А ние се грижим за своите. За нас най-важни са интересите на полския фермер“, отбеляза министърът.

Министърът беше попитан и дали евентуалното присъствие на Украйна в ЕС би било от полза за полските фермери.

„Точно това, което правим сега, това, което направихме на 15 април, нашата позиция е да създадем възможности за Украйна да се присъедини към Европейския съюз. Ако не загубим тези инструменти днес, тогава Полша няма да се съгласи Украйна да се присъедини към ЕС“

Когато Полша се присъедини към ЕС, й бяха дадени много строги условия. Сега трябва да поставим условия за Украйна, според принципа, който съществува в момента. Полското земеделие никога няма да спечели в конкуренцията с украинското„, увери политикът от PiS (Полска управляваща партия Право и справедливост).

Полша може да не се съгласи с членството на Украйна в ЕС? — попита водещият – редакторът Яцек Прусиновски. „Ако ние не създадем тези инструменти. Ние казваме, че трябва да създадем условия в ЕС, за да се присъедини Украйна. (…) Когато се присъединихме към ЕС, ние също получихме условия, тогава защо не поставим условия за Украйна?“ – каза Робърт Телус.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!