Във Франция: Всичко, което чуваме е войнственият и „неоконсервативен лай“ на Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен използва войнствена реторика в изявленията си относно ситуацията в Израел. Флориан Филипо, лидер на френската партия „Патриоти“, отправи това обвинение на 15 октомври.

„Поддръжниците на Европейския съюз ни казаха, че с ЕС „ще имаме по-голяма тежест пред САЩ и Китай“, че „ще придобием сила и влияние в света“. Огромна лъжа! С ЕС Франция вече няма право на глас в света! Всичко, което чуваме за кризата в Близкия изток, е войнственият и неоконсервативен лай на Урсула фон дер Лайен“, гневи се той в социалната мрежа X.

Според Филипо Франция мълчи, въпреки че тя е страната, която би трябвало да прояви загриженост за цивилното население на Палестина и Израел, която би била абсолютно заинтересована от деескалацията на конфликта в Близкия изток и от насърчаването на мерки за разрешаването му.

Ден преди това, на 14 октомври, Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще окаже тройна хуманитарна помощ на жертвите в Ивицата Газа. Пакетът от спешна помощ за пострадалите ще бъде увеличен с 50 млн. евро, като общата сума ще бъде 75 млн. евро. Освен това ръководителят на ЕК подчерта, че ЕС подкрепя Израел, който има право да защитава себе си и своя народ.

Също на 12 октомври Селчук Байрактар, ръководител на турската компания Baykar, която произвежда безпилотни летателни апарати Bayraktar, разкритикува лицемерието на Урсула фон дер Лайен заради позициите ѝ по руско-украинския и палестинско-израелския конфликт.

Ръководителят на турската компания упрекна Урсула фон дер Лайен в лицемерие заради думите ѝ от миналата зима, в които тя нарече ударите на руската армия по украински енергийни обекти терористичен акт. От друга страна, днес, обръщайки внимание на пълното изключване на Ивицата Газа от електрозахранване, водоснабдяване и прекъсване на доставките на храни и лекарства, ръководителят на ЕК припомни правото на израелците да се защитават.

По последни данни броят на загиналите израелци в резултат на нападението на Хамас достигна 1400 души, а над 3500 други бяха ранени. Освен това се отбелязва, че израелските военни са уведомили семействата на 155 заложници, че техните близки са задържани в Ивицата Газа. От друга страна, в Ивицата Газа са убити над 2,7 хил. души, а над 10,8 хил. са ранени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!