Мъск към Зеленски за хвърления в затвора американски журналист: Образовайте ни!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

През май американският ютубър и колумнист Гонсало Лира беше арестуван в Украйна, защото „публично оправдал“ руската инвазия, според съобщение на Службата за сигурност на Украйна. В изявлението от Киев се казваше, че Лира „има гражданство на една от страните от Латинска Америка“, но се пропускаше, че той е и американски гражданин, роден в Калифорния, както тогава съобщи сътрудник на ZeroHedge.

След освобождаването си Лира заяви, че е бил измъчван в украински затвор, като обясни: „двама главорези ме държаха за главата и с клечка за зъби драха бялата част на лявото ми око, докато ме питаха дали все още мога да чета с едно око“. Лира съобщава на последователите си, че е предприел лудо бягство с мотоциклет към унгарската граница.

Гонсало Лира

Репортерът на Grayzone Лиъм Косгроув притисна представителя на Държавния департамент Матю Милър по въпроса, като го попита как администрацията на президента Джо Байдън е позволила американец да бъде измъчван от близка съюзническа държава. Още по-обезкуражаващ е фактът, че три месеца преди това Милър признава, че Държавният департамент е знаел за лишаването от свобода на Лира, но отказва да каже дали ще преговаря със Зеленски за освобождаването на задържания американски гражданин.

В съботен пост в социалната мрежа X Тъкър Карлсън акцентира върху положението на Лира и разговаря с бащата на журналиста. Карлсън попита защо администрацията на Байдън позволява това и зададе въпроса що за държава е Украйна, щом постъпва така с американец само заради това, че критикува правителството.

На свой ред Илон Мъск попита: „Американски гражданин е в затвор в Украйна, след като сме изпратили над 100 млрд. долара?“ и добави: „Има ли нещо повече в тази история от това просто да критикуваш Зеленски? Ако това е всичко, тогава имаме сериозен проблем тук“.

„Казването на неодобрени неща е неговото престъпление“, написа в Х Тъкър Карлсън на 10 декември.

След това Мъск директно поиска обяснение от украинския президент Володимир Зеленски. „Президент Зеленски, моля, образовайте американския народ по този въпрос“.

Което ни напомня, че кандидатът за президент през 2024 г. Вивек Рамасвами посочи, че Украйна е изключително корумпирана страна. „Ето каква е истината за режима на Зеленски: забрани 11 опозиционни партии; неотдавна беше убит кандидат за президент на Украйна през 2019 г.; консолидира всички телевизионни медии в единна държавна телевизионна медийна структура; забранена беше Украинската православна църква; заплашва да не провежда избори, ако САЩ не отпуснат повече пари; наречен бе „автократ“ от настоящия кмет на Киев; една от най-корумпираните държави в света“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!