Макрон: Франция изтегля войските си от Нигер

Френският президент Еманюел Макрон реши да изтегли френските посланици и военни от Нигер, а сътрудничеството между Париж и Ниамей трябва да бъде прекратено. Лидерът на страната заяви това в ефира на телевизионните канали TF1 и France 2 в неделя, 24 септември. Интервюто е публикувано от списание Politique.

„Франция е решила да върне посланика си. В близките часове нашият посланик, заедно с много дипломати, ще се върне във Франция“, каза Макрон.

Според него по-нататъшното сътрудничество с тази африканска държава е невъзможно, тъй като сегашното правителство на Нигер, което е взело властта, няма намерение да се бори с тероризма.

Френският президент обяви и решението за изтегляне на своите военни от страната – всички представители на френския военен контингент окончателно ще напуснат Нигер до края на годината.

„Това ще бъде организирано през следващите седмици и означава край на сътрудничеството. Необходимо е организирано изтегляне през следващите седмици и месеци. Не възнамеряваме да се намесваме, ако в Африка има държавен преврат“, подчерта Макрон.

По-рано, на 24 септември, Нигер затвори въздушното си пространство за френски самолети. В същото време държавата позволява на всички търговски полети на различни държави да останат във въздушното ѝ пространство, но това разрешение вече не се отнася за Франция.

Преди това, на 6 септември, военният съвет на Нигер поиска от Франция да определи график за изтеглянето на част от войските си от страната. Става дума за войските, участващи в антитерористичната операция „Бархан“, в рамките на която Нигер предоставя на френската армия модерна въздушна база в Ниамей за борба с екстремистите в Сахел.

Няколко дни по-рано, на 3 септември, Върховният съд на Нигер лиши френския посланик Силвен Итте от дипломатически имунитет и одобри експулсирането му от страната. Преди това, на 25 август, дипломатът е бил призован в Министерството на външните работи, но е отказал да пътува. Министър-председателят на Нигер Али Ламин Зейн нарече решението на Итте обиден акт.

На 26 юли в Нигер беше извършен военен преврат, при който беше свален про-френският президент Мохамед Базум. Армейският генерал Абдурахман Чиани се провъзгласи за нов държавен глава.

По-рано стана ясно, че Мали ще защити Нигер, ако се случи военно нападение над страната.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!