Мали: Ако някой нападне Нигер, все едно напада нас

„Няма да останем безучастни“ в случай на военна намеса в Нигер за възстановяване на конституционния ред след държавния преврат, предупреди пред ООН външният министър на Мали Абдулайе Диоп, цитиран от Франс прес.

От няколко седмици Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) заплашва извършителите на пуча от 26 юли с военна намеса, за да възстанови сваления президент Мохамед Базум.

„Мали остава категорично против всякаква военна намеса от страна на ECOWAS“, заяви Абдулайе Диоп, представляващ малийската хунта в Общото събрание на ООН. „Всяка военна намеса в Нигер, исках да кажа всяка агресия, всяко нахлуване в тази страна, представлява пряка заплаха за мира и сигурността на Мали, но също така и за мира и сигурността на региона, и задължително ще има сериозни последици. Ние няма да стоим безучастни“, подчерта той.

Преди седмица Мали подписа отбранителен съюз с Нигер и Буркина Фасо, който предвижда взаимопомощ в случай на нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на трите страни, ръководени от военни хунти.

Диоп отправи нови критики срещу Франция и нейното „неоколониално господство“. Той спомена „специално“ Русия, като похвали Москва „за нейната активна солидарност и надежден ангажимент както на двустранна, така и на многостранна основа“.

Хунтата превърна суверенитета в своя мантра, развали съюза си с Франция и партньорите си в борбата срещу джихадизма и се обърна във военно и политическо отношение към Русия, припомня АФП. В този контекст малийските военни поискаха изтеглянето на мироопазващата мисия на ООН, която трябва да приключи изтеглянето си до края на годината.

„Правителството на Република Мали няма намерение да удължава този срок“, предупреди министърът.

Правителството уверява малийския народ и международната общност, че са предприети всички мерки, за да се осигури непрекъснатост на държавните служби след оттеглянето„, на мисията на ООН, увери Диоп. „Правителството на Република Мали е по-твърдо от всякога решено да упражнява суверенитета си и да утвърждава властта си на цялата територия на страната“, добави той.

От 2012 г. насам страната се сблъсква с разпространението на джихадизма и с дълбоки кризи в хуманитарната сфера и в областта на сигурността, припомня АФП.

Източник: БТА

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече