Карлсън: Мракът се спуска бързо върху бившия свободен свят

Американският разследващ журналист Тъкър Карлсън, веднага след като изтече новината по световните агенции за задържането на създателят и собственик на Telegram Павел Дуров във Франция, се обяви в негова защита в профила си в Х. По думите му, Дуров е напуснал Русия, заради опита на властите в родната му страна да контролират създадения от него месинджър.

Карлсън дебело подчертава, че в крайна сметка руският президент Владимир Путин не е наредил ареста му и е позволил „обществото да упражнява свобода на словото“

Американският журналист допълва, че „затварянето“ на Павел Дуров е извършен от западна страна, имайки предвид Франция, която е съюзник на САЩ – администрацията на президента Джо Байдън и „ентосиазиран член на НАТО“.

„Павел Дуров седи във френски затвор тази вечер, живо предупреждение за всеки собственик на платформа, който откаже да цензурира истината по заповед на правителства и разузнавателни агенции. Мракът се спуска бързо върху бившия свободен свят“, допълва Карлсън.

Той публикува и интервюто си със световноизвестния руснак, което взе с него в Дубай. Дуров не беше говорил пред медиите над 10 години.

КритичноБГ публикува превод тогава на най-важните части от интервюто. На един от въпросите Дуров заяви, че където и да е в САЩ, ФБР и службите за сигурност го следят. Припомняме:

„Където и да се намираме в САЩ, ФБР и службите за сигурност ни обръщат прекалено голямо внимание. Ще ви дам един пример. Последния път, когато бях в САЩ, с мен беше един инженер, който работи за Telegram. Служители или агенти по киберсигурност се опитаха тайно, зад гърба ми, да наемат инженера ми. Всеки път, когато пътувах до САЩ, ме посрещаха на летището и ме разпитваха агенти на ФБР. Един ден закусвах в 9:00 ч. и агентите на ФБР се появиха в къщата, която бях наел.

Те знаеха, че съм напуснал Русия. Знаеха какво правим, но искаха подробности. Мисля, че искаха да установят връзки, за да могат по някакъв начин да контролират по-добре Телеграм.“

Чей БоузИрландският журналист Чей Боуз коментира с едно-единствено изречение ареста на Дуров:

Те увеличават натиска върху всеки, който отказва да приеме лекарството на „единствената истина“.

КритичноБГ припомня, че само през последните 2 седмици светът стана свидетел на брутална цензура и опит за сплашване на журналисти, специалисти и общественици, които казват истината:

– На 8 август ФБР нахлу в къщата на Скот Ритър в САЩ. Бившият морски пехотинец обясни после, че от дома му са иззети кутии с документи от негови разследвания свързани с войната в Ирак. Ритър не пропусна да напомни, че на 5 юни не му бе позволено да излети от Русия и беше свален директно от самолета. В Санкт Петербург щеше да участва в международен икономически форум.

– На 18 август YouTube изтри предаване на Пепе Ескобар от канала на съдия Андрю Наполитано, в което говори, че Русия се готви за война с НАТО. Съдия Наполитано пусна гневен пост в профила си в Х, че независимо от основанията на видео платформата да го направи, по същество е ограничаване на свободата на словото.

– Ден по-късно, на 19 август, Meta в лицето на Фейсбук и Инстаграм окончатено блокира профилите на сайта The Cradle, в който пише основно Пепе Ескобар. Сайтът е ориентиран към анализи свързани с Близкия Изток и в момента разглужда проблемите свързани с геноцида над палестинците.

Ричърд Медхърст

– На 20 август английският разследващ журналист Ричард Медхърст беше арестуван на летище Хитроу в Лондон без да му бъдат обяснени причините. Държан е 25 часа в ареста по Закона за тероризма. В килията му е нямало прозорци, контактите му с външния свят – силно ограничени. Ричърд Медхърст е известен, че прави разследвания за войната в Ивицата Газа и страданието на палестинския народ. Той е журналист на свободна практика. Същият е в очакване на обвинение за лишаване от свобода с неясно колко дълъг период. До днес не знае мотивите за задържането си, но изтъква, че арестът е по Закона за тероризма. Предположението му е, че разкрива ужасяващите подробности на масираните атаки над цивилни в Ивицата Газа от израелската армия!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Създателят на Telegram: Всеки ден се регистрират 2,5 млн. потребители. Ние сме като заплаха. Нямам вяра, че платформите, разработени в САЩ, са сигурни. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!