Създателят на Telegram: Всеки ден се регистрират 2,5 млн. потребители. Ние сме като заплаха. Нямам вяра, че платформите, разработени в САЩ, са сигурни. ВИДЕО

Основателят на социалната мрежа Telegrdm Павел Дуров даде едно от редките си интервюто и то пред известния журналист Тъкър Карлсън. Пред водещия той обясни, че решил да създаде Telegram, когато е живял в Русия и е разработвал социалната мрежа VKontakte. Месинджърът трябвало да се превърне в начин за сигурна комуникация между братята Павел и Николай Дурови. Той нарече обвиненията, че Telegram може да си сътрудничи с руските власти, машинации на конкуренти. „Това могат да кажат хора с много ограничени познания за това откъде идва Telegram и те могат да бъдат насърчени от нашите конкуренти, които виждат това като успешен начин да ни дискредитират, защото Telegram се разпространява като горски пожар“, каза Павел Дуров.

В същото време той се оплака от натиск от американските разузнавателни служби. Дуров твърди, че ФБР е поставило него и един от инженерите му под наблюдение. Освен това от него се изисквало да предостави инструменти за дешифриране на съобщенията в Telegram. Според предприемача американските разузнавателни агенции са искали да научат повече за работата на услугата, за да я „контролират по-добре“ в бъдеще.

В момента 900 милиона потребители използват месинджъра. Дуров твърди, че компанията не се занимава с маркетинг и промоция на Telegram. Въпреки това до края на 2024 г. основателят на месинджъра очаква аудиторията да надхвърли 1 милиард потребители.

Ето и превод на публикуваните от Павел Дуров части от интервюто му с Тъкър Карлсън:

П.Д.: Бях в Сан Франциско. Бях нападнат на улицата, след като бях посетил Джак Дорси в офиса на Twitter. Връщах се в хотела си към 20:00 часа, когато бях нападнат на улицата. Това е единствената държава, в която съм бил нападнат на улицата.

Т.К.: Какво се случи?

П.Д.: Просто трима едри мъже се опитаха да ми изтръгнат телефона. Пишех в Туитър как току-що съм се запознал с основателя на Туитър. И бях нападнат. Не исках да им дам телефона си. Вероятно не са очаквали съпротива. Изтръгнах телефона си обратно. Последва кратка схватка с момчетата. Имаше малко кръв, но успях да се измъкна.

Т.К.: Вероятно не обират руснаци толкова често. Вероятно са били изненадани?

П.Д.: Трябва да призная, че бяха по-високи от мен, а и бяха трима. Но мисля, че им оказах прилична съпротива.

Т.К.: Изненада ли ви, че това се случи в Сан Франциско?

П.Д.: Да, определено. Беше шок за мен. Аз пътувам много. Това е първото място, на което ме нападат.

За несигурността на платформите, разработени в САЩ:

П.Д.: Ще прозвучи смешно, но по подразбиране приемам, че устройствата, които използвам, могат да бъдат хакнати. Защото все пак ще използвате iPhone или телефон с Android. След това, което преживях в Америка, нямам голяма вяра, че платформите, разработени в САЩ, са сигурни.

Т.К.: По отношение на сигурността на личната информация?

П.Д.: Да.

Относно факта, че конкурентите смятат, че Telegram се контролира от руските власти:

П.Д.: Това могат да го кажат хора с много ограничени познания за това откъде идва Telegram. И могат да бъдат насърчавани от нашите конкуренти, които виждат в това добър начин да ни дискредитират, защото Telegram се разпространява като горски пожар. Всеки ден се регистрират 2,5 милиона потребители. Ние сме нещо като заплаха. Не съм изненадан, че те ни виждат по този начин. Можете направите сравнение: те харчат десетки милиарди долари за маркетинг, използват PR компании, за да бъдат популяризирани. Ние – Нула.

Т.К.: Нула долара?

П.Д.: Нула долара. Ние никога не сме харчили пари за придобиване на потребители и маркетинг.

За прекомерното внимание от страна на ФБР

П.Д.: Където и да се намираме в САЩ, ФБР и службите за сигурност ни обръщат прекалено голямо внимание. Ще ви дам един пример. Последния път, когато бях в САЩ, с мен беше един инженер, който работи за Telegram. Служители или агенти по киберсигурност се опитаха тайно, зад гърба ми, да наемат инженера ми. Всеки път, когато пътувах до САЩ, ме посрещаха на летището и ме разпитваха агенти на ФБР. Един ден закусвах в 9:00 ч. и агентите на ФБР се появиха в къщата, която бях наел. Те знаеха, че съм напуснал Русия. Знаеха какво правим, но искаха подробности. Мисля, че искаха да установят връзки, за да могат по някакъв начин да контролират по-добре Телеграм.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!