Израел изтегля дипломатите си от Турция след думите на Ердоган

Израел изтегля дипломатическите си представители от Турция, за да преразгледа отношенията си след изявленията на Турция в подкрепа на Палестина. Това заяви Ели Коен, ръководител на израелското външно министерство на 28 октомври.

„На фона на ескалиращия тон на изявленията на Турция, наредих отзоваването на нашите дипломатически представители от Турция, за да направим нова оценка на израелско-турските отношения“, цитира министъра пресслужбата на израелското външно министерство в канала си в социалната мрежа Телеграм.

В събота, 28 октомври, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на многохиляден митинг в подкрепа на Палестина в Истанбул, че западните страни носят пълна отговорност „за клането в Газа“. Той също така посочи, че Турция възнамерява да обяви Израел за военнопрестъпник и да информира международната общност. Ердоган нарече Израел „окупатор“ и „престъпна групировка“, като отбеляза, че палестинското движение Хамас не е терористична организация.

Едновременно с това в Лондон и Рим се проведоха митинги в подкрепа на Палестина. Според Daily Mail участниците в шествието в столицата на Великобритания са настоявали правителството да призове за прекратяване на огъня между Израел и Хамас.

В същия ден Ердоган призова Израел на личната си страница в социалната мрежа X незабавно да излезе от „състоянието на лудост“ и да спре да атакува Газа. Турският лидер също така призова гражданите да дойдат на митинг в подкрепа на Палестина на летище „Ататюрк“.

На свой ред пресслужбата на Израелските сили за отбрана съобщи, че през нощта изтребители на Израел са нанесли удари по 150 подземни съоръжения на бойците на Хамас в северната част на Ивицата Газа. На 27 октомври Израелските сили за отбрана обявиха разширяването на сухопътната операция в Ивицата Газа. Говорителят на Цахал подполковник Петер Лернер обаче заяви, че това не е официалното начало на мащабната сухопътна операция, за която Израел говори и се готви от почти две седмици.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!