И новото полско правителство се запъна на Украйна. Даже още повече

Новият полски министър на земеделието Чеслав Шекерски смята, че ембаргото върху украинското зърно трябва да остане в сила, за да се гарантира сигурността и качеството на храните. Той твърди, че предишното правителство на „Право и справедливост“ е закъсняло с мерките за защита на земеделските производители от прекомерния внос от Украйна, като твърди, че не е имало стратегия за справяне с проблема, пише Remix News.

Според Шекерски хранителната промишленост на Украйна не спазва високите стандарти за качество, които Полша трябва да спазва в Европейския съюз, и това трябва да бъде решено от ЕС, за да се осигурят равни условия за полските фермери и хранителната промишленост.

Зверски скандал в Полша. Депутат взриви евреите със свое действие. И нарече религията им „талмудски сатанизъм“

Новият полски министър на земеделието смята, че регулирането на отношенията с Украйна в рамките на ЕС е един от приоритетите на полското министерство на земеделието, тъй като отстъпките, направени в полза на Киев, са направили полския пазар „неконкурентоспособен“.

Той допълва, че министерството му е изправено пред предизвикателства, сравними с времето, когато Полша се присъедини към ЕС, а настоящата ситуация е още по-сложна, тъй като европейският пазар „на практика е отворен“ за Украйна в резултат на премахването на квотите и либерализирането на търговията.

Шекиерски заяви, че според него в икономически смисъл Украйна вече е в ЕС, но на практика не отговаря на стандартите за качество, свързани с производствените процеси, които се прилагат в държавите-членки на ЕС. Той смята, че ЕС трябва да преосмисли политиките си за „зелената сделка“, за да направи присъединяването на Украйна жизнеспособно, без да се осакатява полското и европейското селско стопанство.

На въпроса за бъдещето на полското селско стопанство Шекерски отговаря, че е необходимо да се осигурят дългосрочни договори, за да се стабилизират производството и цените, и да се уредят отношенията между земеделските производители и търговците на едро, така че земеделските производители да не бъдат поставяно в неравностойно положение.

Той подкрепя скъсяването на веригата за доставки между земеделските производители и хранително-вкусовата промишленост, както и развитието на системата за застраховане на земеделските стопанства и осигуряването на по-лесен достъп на земеделските производители до земя, която те могат да наемат, за да развиват безопасно производствения си капацитет.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!