Хамас: Байдън покровителства израелските кланета на жени, деца и старци

Палестинското движение Хамас, което стои зад широкомащабната атака срещу Израел, предприета на 7 октомври, осъди президента на САЩ Джо Байдън за изразената от него подкрепа за Израел в неотдавнашна реч, произнесена на фона на продължаващото израелско-палестинско насилие.

„Ние от Ислямското съпротивително движение Хамас отхвърляме и категорично осъждаме подстрекателските изявления на американския президент Джо Байдън, които съвпаднаха с продължаването и ескалацията на варварската ционистка агресия срещу нашия палестински народ в ивицата Газа и останалите окупирани територии“, заяви говорител на Хамас в изявление, предоставено на списание Newsweek.

В изявлението се твърди, че речта на Байдън във вторник „носи политически и правни грешки с явното му пристрастие към най-отвратителната, расистка, омразна заселническа колониална окупация, позната в Близкия Изток, и така напълно покровителства продължаването на нейните кланета срещу беззащитни деца, жени и старци, както и чрез налагане на най-уродливите форми на колективно наказание на повече от два милиона палестинци в Газа, в явно нарушение на всички международни норми и пактове, към които той твърди, че се придържа“.

„Ние считаме тези изявления за опит да се прикрият престъпността и тероризма на ционисткото правителство, които са проникнали в кръвта на нашия народ“, се казва още в изявлението. „Тъй като в речта си той изобщо не спомена за кланетата, извършени от ционистките сили срещу нашия народ хладнокръвно и пред очите на целия свят.“

Забележките дойдоха, след като Байдън осъди изненадващото нападение на Хамас, започнало в събота, като акт на „чисто зло“, обвинявайки палестинското движение, че е „изклало“ и „избило“ невинни цивилни. Израелските власти съобщиха за смъртта на повече от 1200 израелци, докато палестинските здравни служители определиха броя на загиналите в Ивицата Газа на над 900 души, тъй като Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) провеждат мощна бомбардировъчна кампания срещу контролирания от Хамас анклав.

Байдън също така потвърди, че ще призове Конгреса на САЩ да увеличи финансирането за Израел и да предложи пряка подкрепа за разрешаване на ситуациите със заложници, в които участват най-малко 150 израелски и най-малко 20 американски граждани.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!