Голяма европейска страна се съгласи да си даде ракетите Patriot нa Киев

от Лазар Лазаров

Испания се съгласи да достави на Украйна партида ракети Patriot на фона на натиска от страна на НАТО и ЕС да помогне на Киев да укрепи въздушната си отбрана. Това съобщи испанският вестник El País, позовавайки се на правителствени източници, предаде ТАСС.

По информация на изданието става дума за ограничен брой ракети, като се има предвид, че цената на всяка от тях надхвърля 1 милион евро. Общо Испания разполага с около 50 единици. Освен това армията на кралството разполага с три батареи Patriot, закупени от Германия през 2004 и 2014 г. Една от тях се намира в Турция и Мадрид отказа да я предаде, другите две са базирани в автономната област Валенсия.

Уточнява се, че испанското правителство подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна за евентуална доставка преди края на юни. Той включва, наред с други неща, 10 от 19 танка Leopard 2 A4, които са в процес на възстановяване.

ТАСС припомня, че по-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Киев се нуждае, наред с други неща, от седем зенитно-ракетни системи Patriot, за да противодейства ефективно на Русия. Както съобщи Financial Times, позовавайки се на анонимни източници, Гърция и Испания са под силен натиск от други членки на ЕС и НАТО да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана.

В началото на април списание The Economist съобщи, позовавайки се на източници, че руските войски са унищожили няколко системи Patriot, доставени от САЩ на Украйна. Точната бройка не беше посочена.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че  Украйна засега е оставила на заден план предоставените от САЩ бойни танкове Abrams M1A1 в борбата си срещу Русия, отчасти защото руските безпилотни летателни апарати твърде много затрудняват работата им, без да ги откриват или атакуват.

Преди това френският вестник Le Monde писа, че няколко държави от Европейския съюз, включително Франция, не желаят да се разделят с най-модерните си системи за противовъздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да защити въздушното си пространство.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!