AP: Защо Украйна се отказа от американските танкове Abrams на бойното поле?

от Лазар Лазаров

Украйна засега е оставила на заден план предоставените от САЩ бойни танкове Abrams M1A1 в борбата си срещу Русия, отчасти защото руските безпилотни летателни апарати твърде много затрудняват работата им, без да ги откриват или атакуват. Това съобщи Associated Press (AP), позовавайки се на американски военни служители.

САЩ се съгласиха да изпратят 31 танка Abrams в Украйна през януари 2023 г. след агресивна месечна кампания от страна на Киев, който твърдеше, че танковете, всеки струващ около 10 милиона долара, са жизненоважни за способността му да пробие руските линии.

Но оттогава бойното поле се е променило значително, най-вече с повсеместното използване на руски безпилотни летателни апарати за наблюдение и дронове, познати като ловци убийци. Тези оръжия затрудняват Украйна в защитата на танковете, когато те бързо биват откривани и преследвани от руски дронове или снаряди.

Отбелязва се, че 5 от 31 танка Abrams, изпратени на Украйна, вече са загубени от руски атаки.

Разпространението на безпилотни летателни апарати на украинското бойно поле означава, че „няма открит терен, през който можете просто да шофирате, без да се страхувате, че ще бъдете разкрити“, заяви пред AP високопоставен служител на отбранатa на САЩ, който говори при условие за анонимност.

Засега танковете са преместени от фронтовата линия, а САЩ ще работят с украинците за промяна на тактиката, заявиха заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете адмирал Кристофър Грейди и трети служител на отбраната, който потвърди хода при условие за анонимност .

„Когато се замислите за начина, по който се развива битката, масираната броня в среда, в която безпилотните въздушни системи са повсеместни, може да бъде изложена на риск“, разясни Грейди пред AP, като добави, че танковете все още са важни.

„Ще работим с нашите украински партньори и други партньори на терен, за да им помогнем да обмислят как могат да използват това в тази променена среда, в която всичко се забелязва веднага“, отбеляза той.

Както отбелязва AP, неотдавнашните пакети помощи за Украйна, включително пакетът за военна помощ в размер на 1 милиард долара, подписан от президента на САЩ Джо Байдън в сряда, също отразяват по-широкото пренастройване на украинските сили в развиващата се война.

Очаква се САЩ да обявят, че също така ще предоставят около 6 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна, посочиха американски анонимни служители пред AP, добавяйки, че тя ще включва много търсени боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot.

САЩ също така за първи път потвърдиха, че предоставят балистични ракети с голям обсег на действие, известни като ATACM, които позволяват на Украйна да нанася удари дълбоко в окупираните от Русия райони, без да се налага да се придвижва напред и да бъде допълнително изложена на откриването на дронове или на укрепена руска отбрана.

Докато безпилотните самолети са значителна заплаха, украинците също не са възприели тактика, която би могла да направи танковете по-ефективни, коментира един от служителите на отбраната на САЩ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!