Геворгян: САЩ легализираха ХАМАС. Израел е обречен след оттегляне на помощта на Америка

Йерусалим

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

САЩ действат по отношение на израелско-палестинския конфликт на принципа на „дърпането на пипалата“ (герой от приказката на Корней Чуковски), обясни политологът и ориенталист Карин Геворгян в интервю за „Правда“. Израел е обречен като ексклав на Америка в Близкия изток – каза още политоложката.

По-рано държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че след края на конфликта между Израел и Палестина властта в региона трябва да бъде „предадена“ на трети близкоизточни държави, които да установят сигурност в анклавите на Ивицата Газа.

Карин Геворкян

Според Карин Геворкян Турция най-вероятно ще се превърне в „център за контрол“ на Ивицата Газа.

„Американците биха искали да прехвърлят правомощията си на Турция. И сега е почти невъзможно да се предвиди по-нататъшното развитие. Турция е ценен член на НАТО. И те веднага започнаха да водят тези разговори с американците, че ще се превърнат в разделителна линия там“, обясни експертът.

Заслужава да се отбележи, че речта на Блинкен включваше ясното послание, че Вашингтон няма да позволи не само на Хамас, но и на Тел Авив да поеме контрола над Газа, което може да се разглежда като „удар в гърба“ на Израел на фона на мащабната подкрепа на Щатите за Цахал.

Както уточни политологът, на Америка сега не ѝ пука; Вашингтон се стреми да седне на два стола.

„Според мен американците може и да не разберат, но това вече е въпрос за психиатрията, но те действат по такъв начин, че и дърпат и натискат, защото те са тези, които легализираха Хамас и наложиха легализирането ѝ. Така че те играят и с едните, и с другите“, обясни Геворкян.

При такъв сценарий Израел може да продължи да съществува „де юре“, подчертава политическата анализаторка. Тъй като всяка победа на Цахал няма да бъде триумф за страната, а по-скоро обратното.

Едно нещо става ясно: на практика Израел е обречен като ексклав на Америка в Близкия изток (ексклав- част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия). Всяка победа на Цахал, на Израел, няма да доведе до победа в средносрочен или дългосрочен план. Тя ще доведе до поражение. Веднага щом Америка спре да подкрепя Израел под една или друга форма, той е напълно обречен“, заключава политоложката.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!