Командващият силите на НАТО в Литва: От Естония до България е необходимо да се подготви обществото за война

Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен говори на висок глас за необходимостта населението да се подготви за война с източната ни съседка (има се предвид Русия), пише Baltnews.

Литва и другите страни от Северноатлантическия алианс трябва да укрепят военния си капацитет и да подготвят населението за евентуална война с Русия, заяви в интервю за LRT командващият силите на НАТО в балтийската република Петер Нилсен.

Според Нилсен, ако Украйна бъде победена, Русия ще погледне към Европа, а Иран и Китай ще започнат война съответно срещу Израел и Тайван, докато вниманието на САЩ ще бъде насочено към Тихия океан.

За да бъдем подготвени за подобно развитие на събитията, вече е необходимо „да отделяме 2% или повече [от БВП] за отбрана и обществени поръчки“, защото „САЩ ще се съсредоточат върху Тихия океан и ще оставят Русия на европейците„, подчертава полковникът.

Нилсен похвали литовския сектор на отбраната и сигурността, в който са настъпили значителни подобрения, като е осигурено ново оборудване, разширен е планът за обществени поръчки и е изградена военна инфраструктура. Необходимо е обаче в отбраната на страната да се включи цялото латвийско общество, което е способно да функционира във военно време. В отбраната на Литва трябва да участват не само доброволци и войници, но и лекари, учители и работници от  инфраструктурата.

Командващият силите на НАТО в Литва заяви, че е необходимо да се увеличи финансирането за отбрана, тъй като Русия изразходва 25-30% от държавния бюджет. Според него вече не е възможно да се инвестира под два процента. Инвестициите на Литва в отбраната вече се увеличават: през 2024 г. се предвижда преход от 2,5 процента към 2,75 процента.

Бихме искали другите държави от НАТО да направят същото и да надхвърлят 2 процента, защото сега това е долната, а не горната граница„, добави той.

Нилсен заяви, че в случай на война между Русия и балтийските държави НАТО планира блокада на Калининград – присъединяването на Швеция към Алианса ще им помогне в това, докато блокадата на Санкт Петербург ще бъде осигурена от Финландия и Естония.

– „Членството на Финландия и Швеция в НАТО в бъдеще ще промени изцяло ситуацията в региона на Балтийско море, така че Русия ще почувства, че Калининград е обграден. Това все още ще бъде проблем за НАТО, защото в Калининград има потенциал и ние все още трябва да го вземем предвид и да правим планове, но сега Русия е напълно обградена. Тя трябва да направи планове за укрепване на Калининград и за комуникация с него по време на войната. Руският флот ще има сериозни проблеми с шведите, а финландците и естонците могат да блокират входа към Санкт Петербург. НАТО ще разполага с шведските военноморски сили, с техните самолети, за да помогне за блокадата на Калининград„, заяви командващият.

„Навсякъде по границата, от Естония до България, и особено тук, на север, е необходимо да се подготви обществото за бойни действия и война (с Русия). Ако успеете да го направите, няма да предизвикате апетита на Русия. Трябва да направите страната си „несмилаема“. Когато ви гледат, трябва да си мислят, че макар и да искат да ядат, не могат да ви храносмелят, защото (в противен случай) „ще се справят с нас“.

Според Нилсен ще е необходимо много дълго време, за да се превърне Русия в мирна страна.

Ще са нужни поколения, за да я променим, защото не става въпрос само за Владимир Путин. Ако това се случи, ще е необходима пълна промяна на начина на мислене и трябва да се възползваме от това, което се случи в Германия след Втората световна война, когато страната беше денацифицирана. Русия се нуждае от депутинизация, за да се превърне в мирна страна, каквато стана Германия„, заключи командващият силите на НАТО в Литва.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!